ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΥΠΕΣ: Ψηφιακό σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ -Αλλαγές στην αξιολόγηση

5 Ιουλίου 2020 - 14:19






Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή του συστήματος προσλήψεων του ΑΣΕΠ και η αναβάθμιση της
αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα είναι η προτεραιότητες της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο. Επίσης ο ίδιος σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» τόνισε ότι άμεσα θα προχωρήσει και η μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων  κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού, με ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Θεοδωρικάκου:

Η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019, σηματοδότησε την απόφαση των Ελλήνων να αφήσουν στο χθες μια 10ετία τεχνητού διχασμού, άκρατου λαϊκισμού και ανευθυνότητας, καθώς έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή εντολή να προχωρήσει τη χώρα γρήγορα μπροστά. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε με σχέδιο και ταχύτητα ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τις διεθνείς αγορές.

Μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε πολλά, αλλά έκτακτες καταστάσεις δημιούργησαν νέες μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας.

Αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας και τις αρνητικές της επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα έγινε θετικό παράδειγμα διεθνώς. Το κράτος δούλεψε αποτελεσματικά, προσαρμόσθηκε, προστάτεψε τους πολίτες, η κοινωνία έδειξε πειθαρχία και αλληλεγγύη.

Σχεδόν ταυτόχρονα αποτράπηκε η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο και στα νησιά, που προήλθε από την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία. Αλλά οι απειλές, οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, οι προκλήσεις από τους γείτονες, επιβάλλουν όσο ποτέ να είμαστε ενωμένοι, σε εγρήγορση και με ενιαία εθνική στρατηγική.

Θα είναι μεγάλο λάθος να σπαταλήσουμε το εθνικό κεκτημένο αυτοπεποίθησης, ενότητας και συνεννόησης για μικροκομματικούς λόγους, οπισθοχωρώντας σε ένα νέο κύκλο λαϊκισμού και διχασμού. Και αυτό αφορά ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτήν την στρατηγική στο Υπουργείο Εσωτερικών παρήχθη ένα ουσιαστικό, δημιουργικό έργο με προεκτάσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.
Πετύχαμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις για την υλοποίηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, επιλύοντας εκκρεμότητα μισού αιώνα.
Στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση για να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, ασφάλειας κι εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αποκαταστήσαμε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες που τινάχθηκε στον αέρα απ’ την ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο, στις υπηρεσίες αυτοδιοίκησης. Εξυγιαίνουμε την οικονομική τους διαχείριση.

Στηρίξαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες αλληλεγγύης, ιδίως το εμβληματικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ενισχύσαμε τις τοπικές οικονομίες και τις επιχειρήσεις σίτισης με ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους και τις θέσεις απασχόλησης.
Δώσαμε μια μεγάλη ευκαιρία σε 500.000 και πλέον νοικοκυριά και οικογένειες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού τους στους δήμους, να βάλουν ένα τέλος σε μια σχέση ενοχής, ξεκινώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος. Η Αυτοδιοίκηση κερδίζει προοπτικά εκατοντάδες εκατομμύρια απ’ αυτή τη ρύθμιση.

Διασφαλίσαμε την υλοποίηση πολλών έργων σε όλη τη χώρα που θα σταματούσαν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συμβάλαμε στην υλοποίηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Διαχειριστήκαμε το δυναμικό του δημοσίου με καινοτόμο τρόπο, προφυλάσσοντας τις ευάλωτες ομάδες, τις κρίσιμες εβδομάδες της πανδημίας.
Και συνεχίζουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στο δρόμο της ενότητας, της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, της συμβολής στην επανεκκίνηση της οικονομίας.


Οι προτεραιότητές μας πλέον είναι:

Η υλοποίηση, με ταχύτατους ρυθμούς, που αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις €, μέσω του οποίου θα εκτελεστούν 5.000 έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η στόχευση είναι αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, κοινωνική.

Η μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων  κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού, με ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης και η απλοποίηση του κώδικά της.
Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή του συστήματος προσλήψεων του ΑΣΕΠ ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα και η αποτελεσματική, ορθολογική διαχείριση του δυναμικού του με βάση τις ικανότητες και τα προσόντα που απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Το δημόσιο οφείλει με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αντικειμενική, διαφανής και πολύ πιο γρήγορη.
Όλα αυτά εντάσσονται στο συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα κύματα της ύφεσης που εξαπλώνεται παγκόσμια, προχωρώντας μπροστά με ενότητα, καινοτόμες ιδέες και μεταρρυθμίσεις, στήριξη πάνω απ’ όλα της απασχόλησης. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει χρόνο επαναλαμβάνοντας τις χειρότερες εποχές που δημόσιου βίου. Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί και την επόμενη μέρα.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: