ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ελληνικό κρασί: Ικανοποίηση του κλάδου από τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ για τον «Πράσινο τρύγο»

30|06|2020 | 13:44






Την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έλαβε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του
κορωνοϊού στον κλάδο κρασιού, εξέφρασαν η ΕΔΟΑΟ και ΚΕΟΣΟΕ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δύο μέτρα για την στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, την απόσταξη κρίσης και τον «πράσινο τρύγο». Ο προϋπολογισμός για την απόσταξη κρίσης φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ και για τον «πράσινο τρύγο» σε 2 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΔΟΑΟ Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για το πράσινο τρύγο και την απόσταξη κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «θα λειτουργήσουν ευεργετικά, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό την ισορροπία στην αγορά οίνου και δίνοντας λύση στο οξύ πρόβλημα των αποθεμάτων».

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γιάννης Βογιατζής, με την αύξηση του διατιθέμενου ποσού στα 25 εκατ. ευρώ, «μειώνεται σημαντικά η πίεση στα οινοποιεία και αποτρέπεται ο κίνδυνος της συρρίκνωσης ή και της ολοσχερούς απώλειας, σε κάποιες περιοχές, του εισοδήματος των αμπελουργών».

Από την πλευρά της η ΚΕΟΣΟΕ, Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, σχετικά με το μέτρο της απόσταξης κρίσης, εκτιμά ότι θα ελαφρυνθεί η αγορά και θα συγκρατήσει τις τιμές παραγωγού στον επερχόμενο τρυγητό, ενώ «οι ποσότητες που τελικά θα αποσταχθούν θα εξαρτηθούν από το ύψος της προσδιορισμένης τιμής απόσταξης και από την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας». Σχετικά με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του μέτρου της απόσταξης κρίσης από τα 17 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, σε 25 εκατ. ευρώ η ΚΕΟΣΟΕ τονίζει πως «δημιουργεί ευνοϊκότερες, υπό προϋποθέσεις συνθήκες, για την εξισορρόπηση της αγοράς οίνου που επλήγη και συνεχίζει να πλήττεται από την COVID-19».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/krasi-ikanopoiisi-kladoy-apo-ta-metra-toy-ypaat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...