ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη βρίσκεται στη Μεσσηνία!

Γέφυρα Μαυροζούμαινας


 20/6/2020

Το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη είναι η γέφυρα της
Μαυροζούμαινας έξω από το χωριό Νεοχώρι  στο δρόμο προς Μελιγαλά, καθώς χτίστηκε το 369 π.Χ. και με ανακατασκευές στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιείται μέχρι τις ημέρες μας. Τμήματα του αρχαίου γεφυριού, όπως τα θεμέλιά του και το κατώτατο μέρος του είναι ορατά  μέχρι και σήμερα.

Η γέφυρα της Μαυροζούμαινας είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής Μυκηναϊκό έργο, καθώς πρόκειται για ένα τριπλό γεφύρι με καμάρες που σχηματίζει το γράμμα Υ και ενώνει τρεις δρόμους. Από κάτω του ενώνονταν δύο αρχαίοι ποταμοί ο Άμφιτος και η Λευκασία οι οποίοι συνέχιζαν την πορεία τους στον ποταμό Πάμισο. Η γέφυρα της Μαυροζούμαινας βρισκόταν πάνω στην αρχαία οδό που οδηγούσε στην αρχαία Μεσσήνη  από τα ανατολικά και απέχει  περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την Αρκαδική Πύλη .

Η ονομασία της, Γέφυρα της Μαυροζούμαινας, οφείλεται στην ανακατασκευή που έκανε τον 12ο ή 13ο αιώνα η σύζυγος κάποιου στρατηγού Μαυροζούμη. Μια δεύτερη ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε κατά την Τουρκοκρατία, όπως μαρτυρά η επιγραφή σε μια πέτρα της: «Εκενεόθη το διωφιρι της Μαυροζουμενα δι εξοδον εμού Σιναν Σουμπασιου Καριτενου» (Επισκευάστηκε το γεφύρι της Μαυροζούμαινας για την έξοδο από τα χωριά της Καρύταινας).

Η Γέφυρα της Μαυροζούμαινας, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, τόσο για την παλαιότητά της, όσο και για την αρχιτεκτονική της.



Το ιστορικό γεφύρι της Μαυροζούμαινας στο μεταίχμιο του 19ου με τον 20ό αιώνα.
[Φωτό από το προφίλ στο Facebook «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: