ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020

Τι κάνει αυτή η ασφάλεια στις πίσω πόρτες;


Στις πίσω πόρτες των αυτοκινήτων, από τα πιο παλιά μοντέλα μέχρι τα καινούργια, υπάρχουν ασφάλειες για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Αυτές
ονομάζονται παιδικές ασφάλειες και εμποδίζουν το άνοιγμα των θυρών από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι αποτρέπεται μια τέτοια τυχαία κίνηση κυρίως από παιδιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη βίαιη έξοδο από το όχημα, όταν αυτό βρίσκεται αν κινήσει.

Οι παιδικές ασφάλειες είναι τοποθετημένες πάντα στις δύο πίσω πόρτες ενός 5θυρου ή σεντάν οχήματος για παράδειγμα. Βρίσκονται στην πίσω εσωτερική πλευρά των θυρών, κοντά στο σημείο που είναι η εσοχή του μεντεσέ. Όταν η παιδική ασφάλεια είναι στη θέση κλειδώματος, η πίσω πόρτα δε θα ανοίξει αν τραβηχτεί το εσωτερικό χερούλι.

Για να κλειδώσετε την παιδική ασφάλεια αρκεί μία και μόνο απλή κίνηση. Εντοπίστε την ασφάλεια, βάλτε το κλειδί του αυτοκινήτου (ή ένα λεπτό κατσαβίδι εγκοπής) μέσα στην εσοχή και γυρίστε το στη θέση κλειδώματος. Σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει ένας διακόπτης τύπου «on-off», ενώ σε ελάχιστα το κλείδωμα των πίσω ασφαλειών γίνεται μέσω μπουτόν που βρίσκεται στην κονσόλα για τα ηλεκτρικά παράθυρα. Κάθε φορά που μετακινούνται παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παιδικές ασφάλειες θυρών.

Προσοχή: Το κλείδωμα των θυρών από το διακόπτη του κεντρικού κλειδώματος δεν αποτρέπει το άνοιγμα των θυρών από μέσα, παρά μόνο το κλείδωμα της ασφάλειας για να μην ανοίξει η πόρτα από έξω.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη