ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΔΕΗ: Έρχονται νέα τιμολόγια – Ποιοι καταναλωτές θα λάβουν φθηνότερους λογαριασμούς

  • 22 Ιουνίου 2020 - 11:49






Πτώση τιμών προς όφελος των καταναλωτών. Η ΔΕΗ θέτει σε ισχύ ίσως και εντός της εβδομάδας τη νέα
τιμολογιακή πολιτική της. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά στην κατάργηση της διαφορετικής και υψηλότερης χρέωσης της κλίμακας των καταναλώσεων άνω των 2.000 kWh και καθιερώνει ενιαίο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τους πελάτες της χαμηλής τάσης.

Το πρώτο βήμα των εκπτώσεων το έκανε η ΔΕΗ στην περίοδο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 26 Μαρτίου και τρέχουν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η χρέωση με 0,11058 ευρώ ανά kWh των καταναλώσεων άνω των 2.000 kWh όπως και εκείνων κάτω από αυτό το όριο.
Πριν τις 26 Μαρτίου το δεύτερο κλιμάκιο τιμολογούταν με 0,11936 ευρώ. Οι πελάτες της εταιρείας με μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις με τον τρόπο αυτό απόλαυσαν και απολαμβάνουν μέχρι την Παρασκευή έκπτωση της τάξης του 8% για τις καταναλώσεις της τρίμηνης περιόδου.

Όπως προαναφέρθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία σίγουρα θα συνεχίσει την ενιαία χρέωση για όλες τις καταναλώσεις. Και μάλιστα με τη χαμηλότερη τιμή των 0,11058 ευρώ ανά kWh.
Η ΔΕΗ αναμένεται να συνεχίσει την εκπτωτική πολιτική της συνέπειας των πληρωμών η οποία σήμερα είναι στο 5%, χωρίς να αποκλείεται και προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής στα δεδομένα της αγοράς.

Η εταιρεία, λένε οι πληροφορίες, θα συνεχίζει να δίνει έμφαση και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, ενώ τα νέα προϊόντα που ετοιμάζει για τους πελάτες της θα είναι στοχευμένα στους συνεπείς.

Η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ ευνοήθηκε και από τη μείωση των δαπανών που έγραψε στο πρώτο τρίμηνο αλλά και στο δεύτερο ιδίως λόγω της δραστικής μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής καθώς και των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου.

Χωρίς να είναι γνωστή η νέα γκάμα των τιμολογίων που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία ουσιαστικά θα συνεχίσει μέρος των εκπτώσεων που παρέχει από τις 26 Μαρτίου και οι οποίες λήγουν στις 26 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα θα εξακολουθεί να δίνει την έκπτωση 8% για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία στο τρίμηνο αυτό, κατά το οποίο έλαβε τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown, κατήργησε την υψηλή χρέωση των 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh. Έτσι τόσο αυτό το κλιμάκιο όσο και εκείνο κάτω των 2.000 kWh χρεώνεται με την τιμή των 0,11058 ευρώ ανά kWh.
Αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική εφαρμόζουν και οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα προϊόντα της ΔΕΗ θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένους πελάτες και θεωρείται δεδομένο ότι αυτοί θα είναι οι συνεπείς.

Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος έχουν εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα που παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις επί των τιμολογίων ρεύματος με αποτέλεσμα η κιλοβατώρα να πέφτει στα επίπεδα των νυχτερινών χρεώσεων. Οι εκπτώσεις αυτές αφορούν τους νέους πελάτες κι εφόσον είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Πτώση του κόστους ενέργειας!

Το τρίμηνο της πανδημίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση του κόστους ενέργειας, όπως του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος με αποτέλεσμα οι εταιρείες παροχής να έχουν το περιθώριο της μετακύλισης του οφέλους στους καταναλωτές, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπήρξε κάποια μεγάλης έκτασης αύξηση της ανεισπραξιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον μήνα Μάιο η μέση  Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού)  έκλεισε στα 34,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στα 65,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 48%. Η τιμή αυτή αντανακλά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συμμετέχουν στο σύστημα.

Αξίζει να τονιστεί πως για τον μήνα Μάιο το 50,1% του μίγματος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατείχαν οι μονάδες με φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ με 38,54%. Οι πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που κάποτε κατείχαν τα σκήπτρα στην παραγωγή περιόρισαν δραστικά τη συμμετοχή τους στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής (3,46%). Η πτώση τους ήταν της τάξης του 87% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το υπόλοιπο 7,9% το έδωσαν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: