ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

6 σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα με το σκύλο μας

18 Μαΐου, 2020






Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν σκύλο και τον παίρνουν μαζί τους στις
καλοκαιρινές διακοπές. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, λόγω του κόστους ενός ξενοδοχείου ζώων, αν δεν έχετε κάποιον να σας τον φυλάξει, αναγκαστικά τον παίρνετε μαζί.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι το κολύμπι, ακόμα και αν ο σκύλος τρελαίνεται για αυτό ή είναι καλός σε αυτό, δεν είναι το πιο ακίνδυνο πράγμα στον κόσμο. Και όπως θα προσέχατε με ένα μικρό παιδί, έτσι θα πρέπει να προσέχετε και με αυτόν. Δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι για τις αντιδράσεις του. Εμείς σας αναφέρουμε 6 πράγματα που οφείλετε να έχετε κατά νου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)
 1. Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι ξέρει καλό κολύμπι (ακόμα και αν ξέρει)

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Jeffrey Stupine, διευθυντή του κτηνιατρικού κέντρου Pennslyvania SPCA, υπάρχουν σκυλάκια που δεν έχουν την ικανότητα να κολυμπούν όσο άλλα: “Σκεφτείτε τα Ντάξχουντ ή τα γαλλικά μπουλντόγκ, τα οποία έχουν κοντά πόδια και δυσκολεύονται να κάνουν κάποιες κινήσεις ή να σπρώξουν το σώμα τους ώστε να επιπλεύσουν. Υπάρχουν ράτσες επίσης με μακρύ σώμα ή σκυλιά που έχουν βάρος. Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι. Προσοχή με τα μικρόσωμα, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυλές που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν

Γκρέιχαουντ
Κόργκι
Λαγωνικό Μπάσε
Μπόστον Τέριερ
Μπουλντόγκ
Ντάξχουντ (Τέκελ)
Παγκ


Γεννημένοι κολυμβητές

Ακίτα
Κέρι Μπλου Τεριέ
Μπαρμπέ
Νέας Γης
Ουγγαρέζικο Πούλι
Πουντλ (Κανίς)
Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο )
Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό)
Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού


2. Δεν ξεχνάτε το σωσίβιο

Μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, όπως παράδειγμα στα ηλικιωμένα σκυλιά, σε αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, στα υπέρβαρα ή στα κουρασμένα. Φοράμε πάντα σωσίβιο επίσης αν χρειαστεί να κάνουμε μια βόλτα με βάρκα. Σημαντικό είναι το μέγεθος στο σωσίβιο, το οποίο πρέπει να είναι το σωστό. Αν δεν βρείτε σε κάποιο κατάστημα το ακριβές μέγεθος, αναζητήστε το σε άλλο. Μην κάνετε αυτό που κάνουν κάποιοι κηδεμόνες σκύλων, οι οποίοι, προκειμένου να πάρουν, αγοράζουν κάποιο που έχει “περίπου” το μέγεθος που χρειάζεται το ζώο σας. Εδώ πρόκειται για την ασφάλεια του σκύλου μας και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτή.

3. Δεν τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη

Το λέμε συχνά αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είναι σαν να έχετε ένα μικρό παιδί. Θα το αφήνατε χωρίς επίβλεψη; Έχουν συμβεί περιστατικά που το ζώο έφυγε και χάθηκε ή πνίγηκε. Αυτό που μπορεί να συμβεί σε άλλους μπορεί να συμβεί και σε εμάς. Αυτό που συνέβη σε μια χώρα μπορεί να συμβεί και εδώ. Επίσης μην τον αφήσετε να καταπιεί νερό γιατί μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα. Μην αφεθείτε να σας πάρει κανένας ύπνος στην παραλία νομίζοντας ότι θα μείνει δίπλα σας, ενώ δεν είναι δεμένος. Δεν πάει έτσι. Όσο εμπιστοσύνη και να του έχετε, θα πρέπει να τον προσέχετε και να τον προστατεύετε.

4. Δεν κολυμπάτε σε άγνωστα νερά

Μπορεί να είστε γενικά ριψοκίνδυνοι, όμως όταν έχετε μαζί σας το σκύλο σας, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνετε τρέλες. Ρωτήστε αυτούς που γνωρίζουν πληροφορίες για τη θάλασσα που θέλετε να πάτε για πρώτη φορά. Γιατί ακόμα και ο πιο ικανός σκύλος, αν παρουσιαστεί μέσα κίνδυνος, ενδέχεται να πανικοβληθεί και να μην αντιδράσει σωστά. Σκεφτείτε μέδουσες, βράχια, ρεύματα, παλίρροιες, και την κατάσταση του νερού. Στα τέλη του καλοκαιριού φύκια αποβράζονται και μπορεί να είναι τοξικά. Προσοχή λοιπόν.

 5. Μην αγνοήσετε το κρύο νερό

“Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν αν το νερό της θάλασσας είναι ζεστό ή κρύο”, θα πει ο Stupine συμπληρώνοντας: “Αν ο σκύλος έχει αρθρίτιδα, μπορεί το κρύο νερό να επιδεινώσει την κατάστασή του. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, για αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως τα σκυλιά μπορούν να πάθουν υποθερμία, όπως και εμείς. Εάν κολυμπάτε μαζί με τον σκύλο σας – φθινόπωρο, χειμώνα – και αρχίζετε να κρυώνετε καλό είναι να βγείτε και οι δύο από το νερό”.

6. Μην τον αφήσετε να μπει στη θάλασσα, αν είναι κουρασμένος

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας είναι κουρασμένος, μην τον αφήσετε σε καμιά περίπτωση να μπει στη θάλασσα. Μερικοί λένε “εντάξει μωρέ, για λίγο”. Ούτε για λίγο δεν πρέπει να μπει. Ένας κουρασμένος σκύλος κινδυνεύει από πνιγμό. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με νεαρούς και μεγάλης ηλικίας σκύλους. Τα νεαρά σκυλιά μπορούν να πάθουν πανικό μέσα στο νερό και τα μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο δυνατά όσο ήταν στο παρελθόν. Κρατήστε τα κοντά στην ακτή και να τα αφήνετε να κολυμπούν για μικρά χρονικά διαστήματα.

ΑΠΟ https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: