ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Μεσσηνίας

19/06/2019 






Η Μεσσηνία είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας με πλούσιο φυσικό κάλλος, γεμάτη αντιθέσεις και εκπλήξεις. Η μορφολογία
του νομού, στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, χαρίζει στη Μεσσηνία μία τεράστια ακτογραμμή με μεγάλη ποικιλομορφία.

Οι παραλίες της Μεσσηνίας έχουν πολύ μεγάλο εύρος μορφών. Τεράστιες ακτές με χρυσαφένια αμμουδιά αλλά και πολλοί μικροί κόλποι με πράσινο. Στη Μεσσηνία οι παραλίες είναι πανέμορφες και έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι προσιτές από καλό οδικό δίκτυο.

Θα συναντήσει κανείς τη Μεσσηνία παραλίες οργανωμένες ή μη, προστατευμένες από τον άνεμο ή με μεγάλα κύματα, πολύβουες και ζωντανές ή ήσυχες και ειδυλλιακές. Στις περισσότερες παραλίες της Μεσσηνίας η ελιά, το χαρακτηριστικό δέντρο του νομού, συνδυάζεται αρμονικά με τη θάλασσα και τον ήλιο.

Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε άλλα πανέμορφα σημεία, αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες της Μεσσηνίας.

Βοϊδοκοιλιά
Η παραλία Βοϊδοκοιλιά είναι η πιο γνωστή παραλία της Μεσσηνίας, με χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με το γράμμα Ω. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται βόρεια της Πύλου και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου. Είναι μια στενή λωρίδα γης που μεσολαβεί ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τη θάλασσα. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, επομένως δεν υπάρχει ίχνος οργάνωσης και δραστηριότητας. Η πρόσβαση στην παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά απαιτεί πορεία σε χωματόδρομο αλλά η ιδιαίτερη ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει τον επισκέπτη. Παράπλευρα θα βρείτε και την όμορφη παραλία γλώσσα.


Παραλία Καλαμάτας
Η παραλία της Καλαμάτας είναι μία από τις λίγες παραλίες σε πόλη που είναι πεντακάθαρη και πόλος έλξης ντόπιων και τουριστών. Πρόκειται για μία τεράστια ακτή με μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων καλυμμένη με άμμο ή ψιλό βότσαλο. Η παραλία της Καλαμάτας είναι καθαρή, με γαλάζια σημαία και προσβάσιμη ακόμη και με τα πόδια από την πόλη. Είναι βέβαια οργανωμένη με ομπρέλες ξαπλώστρες και αρκετά καταστήματα και ιδανική λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν την οδήγηση ή δεν διαθέτουν όχημα.


Στούπα
 
Η παραλία της Στούπας, στη δυτική Μάνη, μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό είναι μια ακόμη δημοφιλής παραλία της Μεσσηνίας. Η παραλία καλύπτεται από άμμο και τα νερά είναι πεντακάθαρα, ρηχά και αρκετά δροσερά καθώς αναβλύζουν υπόγειες πηγές. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αρκετά καταστήματα. Ιδανική για οικογένειες αλλά και νέους, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτη κόσμο.


Καλογριά
 
Η παραλία της Καλογριάς είναι μία όμορφη ακτή της Δυτικής Μάνης, δίπλα στη Στούπα. Ένας κλειστός κόλπος με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά καταστήματα ενώ τα νερά είναι ρηχά και άρα κατάλληλα για οικογένειες με μικρά παιδιά. Προτιμάται επίσης από τη νεολαία ενώ υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.


Φονέας
 
Η παραλία του Φονέα κοντά στην Καρδαμύλη, είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσσηνίας. Ένας μικρός κόλπος με άγρια ομορφιά καθώς η βραχώδης ακτή συναντά τη θάλασσα. Η παραλία καλύπτεται από λευκά βότσαλα και τα νερά είναι δροσερά με γαλαζοπράσινο χρώμα. Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στη μέση και χαρίζει απλόχερα τη σκιά του σε όσους την επιζητούν. Η ακτή είναι γεμάτη σπηλιές που αξίζει να εξερευνήσετε, ενώ οι βουτιές από το βράχο εντείνουν την παιχνιδιάρικη διάθεση. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, επομένως πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.


Χρυσή Ακτή
 
Η Χρυσή Ακτή ή αλλιώς Διβάρι, είναι μία τεράστια παραλία στον κόλπο του Ναυαρίνου. Μία ακτή χιλιομέτρων με χρυσαφένια άμμο, στην οποία άλλωστε οφείλει και το όνομά της, σε μία προστατευόμενη περιοχή. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ρηχά χωρίς καθόλου κύμα (η νήσος Σφακτηρία “κλείνει” τον κόλπο) γεγονός που καθιστά την παραλία ιδανική για παιδιά. Είναι ήπια οργανωμένη με μερικές καντίνες να φροντίζουν για τα βασικά. Με ένα κανό ή ποδήλατο μπορείτε να φτάσετε στη βραχονησίδα Χελωνήσι (ή Χελωνάκι) στο κέντρο του κόλπου. 


Φοινικούντα
 
Η παραλία της Φοινικούντας είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο δίπλα από το ομώνυμο χωριό. Χρυσαφένια άμμος και πεντακάθαρα ρηχά νερά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά χωρίς φασαρία. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. 


Λαγκούβαρδος
 
Η παραλία Λαγκούβαρδος είναι μία μεγάλη παραλία με άμμο και καθαρά νερά. Κύριο χαρακτηριστικό της τα κύματα που σηκώνει ο άνεμος στην περιοχή. Είναι αγαπημένη παραλία των σέρφερ αλλά και όσων θέλουν να παίξουν με τα κύματα. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μερικές καντίνες για τα βασικά αλλά και με άνεση χώρου.


Περούλια
 
Η παραλία Περούλια είναι μια ακτή με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά μπροστά από ένα κατάφυτο λόφο. Τα νερά είναι αβαθή και άρα κατάλληλα για μικρά παιδιά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καταστήματα εστίασης. Ηρεμία και χαλάρωση σε ένα πολύ όμορφο τοπίο.


Ζάγκα
 
Η παραλία Ζάγκα είναι μια ήσυχη παραλία με μαγευτικά νερά πίσω από το κάστρο της Κορώνης. Η ακτή είναι καλυμμένη με άμμο και τα νερά ρηχά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά διαθέτει και αρκετό ελεύθερο χώρο. Είναι η πιο βολική για όσους μένουν στην περιοχή της Κορώνης.


ΑΠΟ https://www.travelpass.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: