ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ανοίγει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, 13:14






Άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών
προσώπων με τη δημοσίευση των αποφάσεων του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και των εντύπων Ε1 και Ε3 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν αρχικά χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι πρώτες επιστροφές φόρου να δοθούν σύντομα προκειμένου να πέσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πύλη της θα ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και προς το παρόν δεν υπάρχει τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής (30 Ιουνίου) ή του σχήματος των διμηνιαίων δόσεων εξόφλησης (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) για τα φυσικά πρόσωπα.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχουν αφήσει παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων και διευκολύνσεων στη σκιά της πανδημίας.

Στο βασικό έντυπο Ε1 ουσιαστικές αλλαγές δεν υπάρχουν σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι όμως θα διαπιστώσουν ότι στο Ε1 έχει καταργηθεί ο πίνακας 10, στον οποίο καλούνταν να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να τους πιστωθεί τυχόν επιστροφή φόρου.

Αντ’ αυτού, θα δουν πως εφόσον προκύπτει στο πλαίσιο της αυτόματης εκκαθάρισης ποσό προς επιστροφή, θα εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση (του αριθμού ΙΒΑΝ), η οποία πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, σύμφωνα με την Α. 1019/2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Κατά την υποβολή της δήλωσης, μέσω υπερσύνδεσμου, δίνεται η δυνατότητα στον υπόχρεο να μεταβεί στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ ο/η σύζυγος/ΜΣΣ στην περίπτωση που με βάση την εκκαθάριση της κοινής τους δήλωσης δικαιούται επιστροφή φόρου, θα εισέλθει σε αυτή με τους δικούς του/ης κωδικούς πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, 13:29

ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: