ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Με… φορολογική δήλωση πλέον οι επιβάτες στα πλοία! Ποιοι μπορούν τα ταξιδέψουν και ποιοι όχι

09.04.2020 | 15:01








Εντατικοποιούνται από την Παρασκευή (10.04.2020), οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στο πλαίσιο των
προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.

Ποιοι μπορούν τα ταξιδέψουν με πλοίο

Βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, από την 21η Μαρτίου επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων των νησιών, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής του, που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν περιλαμβάνει, επιπλέον, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική επικράτεια.

ΑΠΟ https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...