ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΔΕΗ σε aftodioikisi.gr: Τι γίνεται με όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

  • 16 Απριλίου 2020 - 07:34






Οι περιορισμοί και τα μέτρα λόγω Κορωνοϊού έχουν φέρει πολλούς σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής
λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μέσω web banking, είτε γιατί η οικονομική κατάστασή τους, αυτή την περίοδο, δεν τους το επιτρέπει.

Με αφορμή παλαιότερη απόφαση της ΔΕΗ, σε συνθήκες τότε οικονομικής κρίσης, πού είχε να κάνει με «κατανόηση» ως προς τις καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών και κόψιμο της παροχής, η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με «πηγές» της εταιρείας για να πληροφορηθεί αν υπάρχει ανάλογο σκεπτικό για αυτή την περίοδο.

«Στην παρούσα φάση, δεν θα ήταν σωστή μια οριζόντια απόφαση αναστολής πληρωμών, γιατί αυτό καταλαβαίνετε ότι θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη ΔΕΗ, που όλο αυτό το διάστημα δίνει τη δική της μάχη σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και αυτή είναι, άλλωστε και η “γραμμή” αρμόδιου υπουργείου. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα κινδύνευε η ΔΕΗ, αλλά θα επωφελούνταν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», τονίζουν οι ίδιες «πηγές».

Και προσθέτουν:

Η ΔΕΗ ωστόσο, έχει λάβει σειρά έκτακτων μέτρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών.

Στα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης και βελτίωσης της εξυπηρέτησης περιλαμβάνονται τα εξής:
-Δωρεάν πάγιο για όλους

-€5 έκπτωση σε πελάτες e-bill

-Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh

-Διεύρυνση ωραρίου 11770

-Ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς προμήθειες

Αναλυτικά όλα τα μέτρα εδώ

Τι γίνεται όμως με όσους ηλικιωμένους δεν έχουν πρόσβαση στο web banking και δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους;

Η απάντηση:

 «Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr/epayment όλοι οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν απλά και γρήγορα χωρίς καμία επιπλέον προμήθεια με όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 εξυπηρετεί όσους πελάτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές δίνοντάς τους οδηγίες βήμα-βήμα για την πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ. Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 θα μπορεί, σε περίπτωση που ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα 3 λεπτά, να καλεί όσους πελάτες το επιθυμούν, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία εξυπηρέτησής του».

Κλείνοντας, από τη ΔΕΗ διαβεβαίωσαν την aftodioikisi.gr ότι κατανοούν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και η κάθε περίπτωση οφειλέτη, εξετάζεται διεξοδικά, πριν οποιαδήποτε κίνηση, με βάση το «προφίλ» και το «ιστορικό» του.

Όσο για τις εταιρείες «υπενθύμισης οφειλών» -και οι ίδιες-, όπως αναφέρουν «πηγές» της ΔΕΗ, καλούν οφειλέτες με βάση το ιστορικό και το «προφίλ» τους, προσπαθώντας όχι μόνο να τους υπενθυμίσουν την οφειλή αλλά και να βρουν λύσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, κοιτάμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», καταλήγουν.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: