ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Το νέο οστρακόδερμο που ονομάζεται... Metallica!

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, 10:09






Δύο θαλάσσιοι ερευνητές αγαπούν τη μέταλ μουσική και το δείχνουν. Έτσι ο ερευνητής του Senckenberg δρ Torben Riehl και ο συνάδελφός του δρ. Bart
De Smet από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο μόλις ανακάλυψαν ένα οστρακόδερμο δεν το σκέφτηκαν καν και έδωσαν το όνομα του αγαπημένου τους συγκροτήματος στη νέα τους ανακάλυψη, Metallica.

Ο επιστήμονας από τη Φρανκφούρτη πρότεινε το όνομα ως φόρο τιμής για τα ροκ είδωλά του. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές θέλουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση. Αυτό το πλάσμα έχει ανακαλυφθεί στην άβυσσο του βόρειου Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής μελέτης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα πιθανό μελλοντικό σχέδιο εξόρυξης οζιδίων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ .

Οι Metallica είναι μία από τις πιο επιτυχημένες μπάντες όλων των εποχών, που έχει πουλήσει περισσότερα από 125 εκατομμύρια άλμπουμ και γεμίζοντας τα στάδια σε κάθε τους εμφάνιση.

«Η ισχυρή μουσική των "Metallica" με συνοδεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Τα τραγούδια όπως "Master of Puppets" και "One" είναι εξαιρετικά αριστουργήματα στην ιστορία της ροκ και είμαι ενθουσιασμένος που μπορώ να τιμήσω την μπάντα δίνοντας το όνομά τους σε ένα νέο είδος», είπε ο δρ. Torben Riehl του ερευνητικού ινστιτούτου Senckenberg και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φρανκφούρτης.

Το Macrostylis metallicola, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του πλάσματος, κατοικεί στη ζώνη Clarion Clipperton, που βρίσκεται μεταξύ της Χαβάης και του Μεξικού. Ζει σε βάθη 4.132-5.055 μέτρων και σε πίεση πάνω από 400 φορές της ατμοσφαιρικής. Έχει μήκος μήκος μόνο 6,5 mm, ζει στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς μάτια και είναι άχρωμο.
Το συγκρότημα μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση του ερευνητή σχολίασε στη σελίδα του στο Facebook γράφοντας: «Έχουμε παίξει και στις επτά ηπείρους και έχουμε μπει στο Rock & Roll Hall of Fame και τώρα ... είμαστε ένα οστρακόδερμο! Ο ερευνητής του Senckenberg Dr. Torben Riehl και ο Dr. Bart De Smet του Πανεπιστημίου της Γάνδης ανακάλυψαν ένα νέο είδος οστρακόδερμου στα βάθη του βόρειου Ειρηνικού και αποφάσισαν να το ονομάσουν με το όνομα κάποιου ροκ συγκροτήματος... Καλώς ήλθατε στον κόσμο μας Macrostylis metallicola!».
«Όχι μόνο ο δρ. Riehn ονόμασε την ανακάλυψη του με το όνομα της μπάντας, καθώς είναι θαυμαστής από την παιδική του ηλικία, αλλά η ανακάλυψή του έχει και μερικά κοινά πράγματα με εμάς. Το σκουληκόμορφο πλάσμα κατοικεί στο πλήρες σκοτάδι, δεν έχει μάτια και είναι άχρωμο. Με λίγα λόγια σαν το Blackened! Ζει επίσης μεταξύ μεταλλικών οζιδίων που περιέχουν στοιχεία κοβαλτίου, χαλκού, μαγγανίου, νικελίου και σπανίων γαιών. Έτσι, βασικά ζει σε ένα βράχο (rock); Τώρα αυτό είναι ένα μέταλ οστρακόδερμο! Δεν ξέρεις ποτέ τι θα βρεις τι "κρύβεται κάτω από τη θάλασσα"» έγραψε η μπάντα, κάνοντας μία αναφορά στο τραγούδι τους «The Thing That Should Not Be».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, 10:09

ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.