ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οδηγίες για τις μετακινήσεις των αγροτών

25/03/2020 . 15:19

 

 

Τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώνουν

Οι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να συμπληρώνουν τα έντυπα όπως κάνουν όλοι οι ελεύθεροι
αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, προκειμένου να μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες τους στους εξωτερικούς χώρους, μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι υπόχρεοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο Α που φέρει τον τίτλο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» ή σε περίπτωση που το έντυπο δεν είναι διαθέσιμο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε μια λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία θα υπογράφουν και θα φέρουν μαζί τους πάντα με την ταυτότητα τους. Εφόσον δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης, διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος τους, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στη σχετική φόρμα τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.

Επίσης, απαραίτητο είναι, εφόσον ο επαγγελματίας αγρότης απασχολεί εργάτες γης, να τους παρέχει την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου στην οποία πρέπει να αναγράφεται τα στοιχεία του αγρότη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο, ενώ το έγγραφο πρέπει ακόμα να φέρει τη σφραγίδα του αγρότη.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, εφόσον τους ζητηθεί, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν τα όσα έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα.

Μελισσοκόμοι

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των μελισσοκόμων, οι οποίοι την περίοδο αυτή μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές από τον τόπο διαμονής τους. Αυτό όμως, θα μπορεί να γίνει εφόσον έχουν δηλωμένα τα μελίσσια τους, και μαζί με το δελτίο αποστολής θα μπορούν να βγουν και εκτός της περιφερειακής τους ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης εφόσον οι μελισσοκόμοι είναι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο Α, βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου. Σε περίπτωση που επιλέξουν να συμπληρώσουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση σε ένα μία κόλλα χαρτί, θα πρέπει να αναγράφουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να αναφέρουν: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβώ από -δ/νση κατοικίας- σε -Μέρος όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη- διότι βρίσκονται σε αυτό το σημείο τα -αριθμός μελισσοσμηνών- μελισσοσμήνη μου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά από τις -ώρα που πηγαίνετε- έως τις -ώρα που αποχωρείτε». Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το μελισσοκομικό βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ερασιτέχνες μελισσοκόμους, αυτοί μπορούν να αναγράψουν σε ένα λευκό χαρτί ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να αναφέρουν: «Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος με κωδικό μελισσοκομικού βιβλιαρίου EL58/...... και είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβώ από -δ/νση κατοικίας- σε -Μέρος όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη- διότι βρίσκονται σε αυτό το σημείο τα -αριθμός μελισσοσμηνών- μελισσοσμήνη μου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά από τις -ώρα που πηγαίνετε- έως τις -ώρα που αποχωρείτε». Τέλος θα πρέπει να έχουν μαζί τους τόσο το μελισσοκομικό βιβλιάριο όσο και την αστυνομική ταυτότητα.

ΑΠΟ  https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: