ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Πως να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας από τους κλέφτες









Κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους δρόμους αλλά και που βρίσκεται παρκαρισμένο, αποτελεί στόχο για τους “αετονύχηδες”, οι οποίοι καραδοκούν
ανά πάσα ώρα και στιγμή για τη λεία τους. Ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου μπορεί να προστατέψει την περιουσία του και να μειώσει τις πιθανότητες κλοπής ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες, που παραθέτουμε παρακάτω.

Παρκάρισμα σε κατάλληλο χώρο. Ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένο σε απόμερο σημείο χωρίς φωτισμό το βράδυ αποτελεί εύκολο στόχο για τους κλέφτες. Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε φωτισμένους δρόμους κατοικημένης περιοχής, ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο κλειστό πάρκινγκ, έτσι ώστε να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα, ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι ακριβό.

Ποτέ μην αφήνετε τα κλειδιά μέσα στο αυτοκίνητο όταν εξέρχεστε από αυτό. Μια κακή συνήθεια πολλών οδηγών είναι να τα αφήνουν στη μίζα για να πεταχτούν για παράδειγμα στο περίπτερο, σε ATM τράπεζας, στο ταμείο του βενζινάδικου κ.ο.κ. Για κάποιον που έχει στήσει καρτέρι αποτελεί μια πολύ εύκολη λεία.

Κρατήστε τα τιμαλφή έξω από την καμπίνα του αυτοκινήτου. Μην αφήνετε χρήματα, μπουφάν, κινητά τηλέφωνα, laptop, σακούλες και διάφορα αντικείμενα που τραβούν το βλέμμα. Τοποθετήστε τα στο πορτ μπαγκάζ προκειμένου να μην φαίνονται.

Πάντα να βεβαιώνεστε ότι το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο και ασφαλές όταν εξέρχεστε από αυτό. Είτε το κλειδώνετε με κλειδί ή με το τηλεκοντρόλ, πάντα να τραβάτε το χερούλι τις πόρτας για να δείτε αν όντως έχει κλείσει.

Ποτέ μην αφήνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου πάνω στην κλειδαριά της πόρτας ή στο πορτ μπαγκάζ. Είναι πολύ πιθανό όταν απομακρυνθείτε από το αυτοκίνητο να τα ξεχάσετε πάνω στην κλειδαριά και έτσι πολύ εύκολα να το πάρει και να εξαφανιστεί.

Τοποθετείστε αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα (διαβάστε εδώ τι πρέπει να γνωρίζετε). Εκτός από το ότι προστατεύουν τους επιβάτες από την ηλιακή ακτινοβολία και το εσωτερικό από το κάψιμο το καλοκαίρι, αποτρέπουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Επίσης, το παράθυρο δεν σπάει εύκολα όταν υπάρχει η μεμβράνη.

Βάλτε συναγερμό στο αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα σύστημα εντοπισμού μέσω GPS. Ένας απλός συναγερμός μπορεί να αποτρέψει κάποιον που θέλει να ανοίξει το αυτοκίνητο, ενώ με το σύστημα εντοπισμού θα είστε σε θέση να γνωρίζετε που βρίσκετε το αυτοκίνητό σας.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: