ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές έρχονται αυξήσεις μέχρι 20%

  • 6 Μαρτίου 2020 - 15:15






Αύξηση της τάξεως του 20% αναμένεται να σημειώσουν κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε συνοικίες
του κέντρου της Αθήνας, στα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής, στον Πειραιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tα Νέα», τα παραπάνω δείχνουν οι αυτοψίες που διενεργούν περισσότεροι από 4.000 εκτιμητές των ακινήτων τους οποίους έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές αναμένεται να παραδώσουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Μάλιστα οι άνθρωποι της κτηματαγοράς σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», περιμένουν να δουν τις τιμές της εφορίας να αυξάνονται σε:

– Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 αύξηση πάνω από 25%.

– Περιοχές των νοτίων προαστίων: Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό με τις τιμές να κινούνται ακόμα υψηλότερα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης του Ελληνικού. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Spitogatos, η νούμερο 1 περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική είναι το Ελληνικό, με υψηλή μέση τιμή 4.163 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Άλιμος με μέση τιμή 3.812 ανά τ.μ ενώ στο κόκκινο βρίσκονται οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στη Γλυφάδα με τη μέση τιμή να φθάνει τα 4.534 ευρώ/τ.μ.
– Πειραιά και δυτικά προάστια: Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 κατά 1, 16, 3 % , ενώ ελκυστικά έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης αναμένεται να δουν λαϊκές συνοικίες στη Νίκαια ,στο Αιγάλεω , στο Περιστέρι.Το κοντέρ στις τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στα δυτικά προάστια της Αττικής δείχνει πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα , των 800 ή 900 ευρώ το τετραγωνικό.

– Περιοχές Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που υπερβαίνει το 28%.

– Σε περίπου 3.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές –φιλέτα στη Μύκονο , στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης. Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου –Μελισσιών, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου 
–Αμαρουσίου,η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: