ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Κτηματολόγιο από… το σπίτι – Ολες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικά για ιδιοκτήτες ακινήτων

6 Φεβρουαρίου 2020, 06:05
Πονοκέφαλο σε πολλούς ιδιοκτήτες προκαλεί η δήλωση – και όχι μόνο – της περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Οι λόγοι εμφανείς: γραφειοκρατία – με τα πολλά
δικαιολογητικά, ουρές και ταλαιπωρία. Γι’ αυτό, ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να καταγράψει και να ελέγξει όλη τη διαδικασία είναι ο ηλεκτρονικός.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι σήμερα διαθέσιμες σε όλους και αυτές που πρόκειται να προστεθούν στη λίστα μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές).
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν «κλικ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια ένα ακόμα «κλικ» στο πλαίσιο eΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

Σήμερα, μεταξύ άλλων, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων μπορεί να υποβάλει τη δήλωση, να ελέγξει τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης, να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να δει τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης και να διαβιβάσει το αντίγραφο του μεταγεγραμμένου συμβολαίου.

Ελεγχος

Στο μεταξύ, από το Κτηματολόγιο έχουν ήδη προχωρήσει στη θέσπιση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού ελέγχου» μέσω του οποίου δίνεται – πλέον – η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας ενός μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Ο μηχανικός βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Ειδικότερα, για όσα δικόγραφα κατατίθενται στο δικαστήριο από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά, προσαρτάται πλέον μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών το οποίο περιέχεται στην προαναφερόμενη «Δήλωση» του μηχανικού.
Σημειώνεται πως τα τελευταία επτά χρόνια για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορούσε την αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή στην οποία λειτουργούσε το Κτηματολόγιο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λαμβάνουν σχετική εισήγηση (από το Κτηματολόγιο) προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η περαιτέρω ταλαιπωρία των ιδιοκτητών σε περίπτωση που διαπιστώνονταν από τον τεχνικό έλεγχο γεωμετρικές αστοχίες στο δικόγραφο ή στο προσαρτώμενο τοπογραφικό διάγραμμα.

Σε όλο το φάσμα

Οπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, στόχος είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα λειτουργίας της εταιρείας προς όλους τους συναλλασσόμενους (δηλαδή ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες).
Ηδη στο Κτηματολόγιο γίνονται ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων με ψηφιακή υπογραφή και απευθείας σύνδεση των μηχανικών με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου με σκοπό την προδικαστική βεβαίωσή τους ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη.
Μέσα στο 2020 – δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία – θα πραγματοποιείται στα γραφεία που ανήκουν στον φορέα (δηλαδή τα συνδεδεμένα κτηματολογικά γραφεία: συγχωνεύονται τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματά τους) η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων και συμβολαίων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, η ηλεκτρονική παραγγελία και έκδοση πιστοποιητικών του Κτηματολογίου αλλά και η διαβαθμισμένη ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για έρευνα.

Τα αρχεία

Παράλληλα, από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με τεχνικές «έξυπνης νοημοσύνης». Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, με δύο διαγωνισμούς (και εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60-70 εκατ. ευρώ) και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η σύνταξη των τευχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα γίνουν, όπως προαναφέρθηκε, με δύο διαγωνισμούς (με τον πρώτο να αφορά την ψηφιοποίηση του 10%-15% των αρχείων).

Ψηφιακός χάρτης

Στα άμεσα σχέδια μετάβασης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή είναι και η σύνταξη του «ψηφιακού χάρτη» ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή ή ιδιώτη να γνωρίζει ηλεκτρονικά με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να υλοποιήσει μια επένδυση.
Ειδικότερα, στον ψηφιακό χάρτη – που θα στηρίζεται στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου – θα αποτυπώνεται με ενιαίο τρόπο το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή όροι και περιορισμοί δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura 2000 κ.ά.
Επίσης, όπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση – σε όλη τη χώρα – θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων και σε περίπτωση που δημόσια υπηρεσία αρνηθεί τη χορήγηση έγκρισης ή γνωμοδότησης για επένδυση, η οποία επιτρέπεται βάσει των γεωχωρικών δεδομένων, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο ψηφιακός χάρτης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δήμους της Ανατολικής Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε Πάτρα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης. Εκτιμάται ότι εντός μιας διετίας το 70% των δεδομένων και της έκτασης της χώρας θα μπορεί να έχει ενσωματωθεί στον ψηφιακό χάρτη.
«Το τελευταίο διάστημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Υπηρεσία Θέασης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλη την Ελλάδα σε πολύ καλή ανάλυση. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα του 1945 με την Ελλάδα του σήμερα. Το 2019 την έχουν επισκεφθεί 5.640.000 χρήστες και έχουν δει σχεδόν 3.000.000 εικόνες» επισημαίνει ο διευθυντής Ψηφιακών Συστημάτων Γιώργος Μουραφέτης.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.109.945 δηλώσεις στο Κτηματολόγιο (στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης) και 244.097 αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών. 

ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: