ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Οικονομική εποπτεία ελέγχου σε 4 αθλητικούς φορείς

26|02|2020 | 18:45




Στο «στόχαστρο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μπαίνουν τέσσερις αθλητικοί φορείς.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη αρχή, ως καθολικός διάδοχος, μεταξύ άλλων και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προχώρησε στην άσκηση οικονομικής εποπτείας και ελέγχου σε δύο αθλητικές ομοσπονδίες και δύο μεγάλα αθλητικά κέντρα.

Στο πλαίσιο των ελέγχων σε όλους τους αθλητικούς φορείς που λαμβάνουν επιχορήγηση από τη ΓΓ Αθλητισμού, άνω των 50.000 ευρώ, η ΕΑΔ προχώρησε άμεσα σε ενέργειες προτεραιοποίησης των ελέγχων, με βάση ανάλυση επικινδυνότητας (risk analysis), ώστε η επιλογή των προς έλεγχο, σε πρώτη φάση, φορέων να γίνει βάσει προτύπων και κριτηρίων που ορίζονται από τη διεθνή ελεγκτική πρακτική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η όλη διαδικασία (αναζήτηση οικονομικών στοιχείων από τους ελεγχόμενους φορείς, εκπόνηση των κριτηρίων της ανάλυσης επικινδυνότητας, επεξεργασία των στοιχείων και βαθμολόγηση των φορέων, κατάταξη αυτών σε κατηγορίες προτεραιοποίησης) ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα από τα στελέχη της Αρχής.

Κατόπιν, ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, εξέδωσε εντολή ελέγχου για τους τέσσερις αθλητικούς φορείς οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου, είχαν τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας.
Οι φορείς αυτοί είναι οι:

α. Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) β. Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) γ. Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚ Θεσσαλονίκης) δ. Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών (ΠΕΑΚ Πατρών).

Ο έλεγχος αποσκοπεί στη παροχή διασφάλισης σχετικά με την εκδήλωση φαινόμενων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και παράλληλα στη βελτίωση των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης των ελεγχομένων φορέων με την παροχή συγκεκριμένων προτάσεων-συστάσεων, οι οποίες θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τους αθλητικούς φορείς στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και προσωπικού τους. Οι έλεγχοι στους φορείς που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, θα συνεχισθούν με βάση πάντα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις αρχές και μεθόδους της διεθνούς ελεγκτικής πρακτικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΑΔ.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/oikonomiki-epopteia-eleghoy-se-4-athlitikoys-foreis

Δεν υπάρχουν σχόλια: