ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Έρχεται δήλωση γέννησης, ηλεκτρονικά με μερικά κλικ – Τέλος στην ταλαιπωρία των γονέων

28/1/2020


Η νομοθετική ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης
«Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο».
Με αυτή τη φράση εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης.

«Μέχρι σήμερα ένα παιδί όταν γεννιέται, χρειάζεται να συγκεντρώσει μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης, χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα, χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης σε υπόλοιπους φορείς» όπως το δημοτολόγιο, ο ασφαλιστικός φορέας του γονέα, και οι φορείς χορήγησης επιδομάτων, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Αυτό νομοθετούμε σήμερα, εξήγησε ο υπουργός, είναι ότι «η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο». Πιο συγκεκριμένα, από τα τέλη του Φεβρουαρίου, «οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίησή τους όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το μητρώο πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά. Θα εκδίδεται έτσι δήλωση της γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα και το ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει πάλι ηλεκτρονικά σε μια σειρά από φορείς, όπως στο μητρώο του ΑΜΚΑ, στο μητρώο του ΑΦΜ, στο δημοτολόγιο και έτσι θα διεκπεραιώνεται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ, η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται και τρίτα μητρώα, όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο». Όλη αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, «θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms, είτε με email, αναφορικά με την εξέλιξη της, με την απόδοση ΑΜΚΑ, με την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες, επίσης θα ενημερώνονται και γι' αυτές».

Όσο για το επίδομα γέννησης, είπε ότι και αυτό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά: «Ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονιών, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά, αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα ή ένας γονιός. Έτσι», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, «δημιουργούμε μία επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μία ουρά για τους πολίτες».
Όπως προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης, αυτού του είδους η διαδικασία θα γίνεται σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος. Μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα «γεγονότα ζωής» και είναι ίσως και συμβολικό το ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση, είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε το διαχρονικό αίτημα των πολιτών, το «Φτιάξτε κράτος», λέγοντας «κράτος φυσικά έχουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να το φέρουμε στο 2020. Κι αυτό κάνουμε». Ως παραδείγματα έφερε, πέραν της ψηφιοποίησης της δήλωσης της γέννησης, την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, μία υπεύθυνη δήλωση, μία εξουσιοδότηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να γίνει άυλη.

ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...