ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παράλληλη απασχόληση: Τι αλλάζει σε «μπλοκάκια» και μισθωτούς

29 Ιανουαρίου 2020 - 08:49





Ένα νέο μηχανισμό  απαλλαγής από την καταβολή διπλών εισφορών για όλους όσοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες προωθεί το νέο
ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Ειδικά δε, για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τίθεται ως βασική προϋπόθεση  για την πλήρη απαλλαγή από τις διπλές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ, η κάλυψη των εισφορών της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών, ήτοι τα 252 ευρώ το μήνα για σύνταξη και υγεία.

Προσοχή όμως. Στο τελικό σχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι για τον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται Δώρα και Επιδόματα, ήτοι 13ος και 14ος μισθός, ενώ επισημαίνεται ότι  ειδικά για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, η πλήρης απαλλαγή έρχεται αν καλύπτονται και οι εισφορές της 1ης κατηγορίας για επικούριση και της πρόνοια από το μισθό.

Συνεπώς, στα 252 ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα 42 ευρώ της πρώτης κατηγορίας για την επικούριση και τα 26 ευρώ της αντίστοιχης κατηγορίας για εφάπαξ. Σύμφωνα με έγκριτους λογιστές, βέβαια, εάν ο μισθωτός λαμβάνει μεικτό μισθό της τάξης των 930 ευρώ το μήνα, καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεων και κατά συνέπεια απαλλάσσεται από την καταβολή επιπλέον εισφορών για την δεύτερη απασχόληση. Αναλυτικά, το άρθρο 36 για τους μισθωτούς με μπλοκάκι προβλέπει τα εξής:

Μισθωτοί που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται για τις εισφορές της κύριας  σύνταξης και υγείας,  υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά  των μισθωτών. Το συνολικό μηνιαίο ποσό (εισφορά μισθωτού και εργοδότη για  κύρια σύνταξη  και υγεία) δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς  της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών, ήτοι 252 ευρώ.  Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο.

Βέβαια, η τελική διάταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται  οι εισφορές μισθωτού και εργοδότη επί  των δώρων και του επιδόματος αδείας των μισθωτών. 

Ειδική πρόνοια υπάρχει για τους μισθωτούς που παράλληλα ασφαλίζονται για πρώτη φορά ως αυτοτελώς απασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς προβλέπεται πως η συνολική μηνιαία εισφορά  μισθωτού και εργοδότη για την κύρια σύνταξη και υγεία, δεν πρέπει να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς  της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι 210 ευρώ το μήνα. Η ρύθμιση ισχύει για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται πως χρήση του ευεργετήματος αυτού είναι δυνατή μόνο μία φορά και σε περίπτωση διακοπής  δεν είναι δυνατή η συνέχιση ή επανέναρξη του ως άνω ευεργετήματος. 

Οι μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα με μπλοκάκι έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν, κατόπιν αίτησης, υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία εισφορών κύριας σύνταξης.  Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι δεν καταβάλλεται το σύνολο της εισφοράς, αλλά η διαφορά μεταξύ αυτής και του ποσού που ήδη καταβάλλεται από τη μισθωτή εργασία. Επίσης, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται επιπλέον εισφορά υγειονομικής περίθαλψης. 

Προσοχή όμως. Μισθωτοί που παράλληλα αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχουν μισθωτή εργασία ή σε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα, καταβάλλουν εισφορές για το σύνολο των εισοδημάτων, ως μισθωτοί.

Τέλος, όσοι για το δεύτερο επάγγελμα (με μπλοκάκι) υποχρεούνται σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή και εφάπαξ. Για να απαλλαγούν, θα πρέπει να καλύπτουν από τη μισθωτή τους εργασία το ύψος της εισφοράς που αντιστοιχεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και των δύο, ήτοι 68 ευρώ (42 ευρώ για επικούριση και 26 ευρώ για εφάπαξ). 

Τι ισχύει για την παράλληλη απασχόληση μισθωτών 

Το σχέδιο νόμου ορίζει επίσης, ότι σε περιπτώσεις μισθωτών που πραγματοποιούν παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις σε διαφορετικούς εργοδότες, καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση οι εισφορές για κύρια σύνταξη  έως του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών των 6.500 ευρώ. Προσοχή. Ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε  εργοδότη. Στις περιπτώσεις αυτές, όσοι υποχρεούνται σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή  εφάπαξ παροχής καταβάλλονται αντίστοιχα για κάθε μισθωτή απασχόληση οι εισφορές που προβλέπονται κάθε φορά.

Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης  και υγείας. Εφόσον υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και για επικούριση ή εφάπαξ, ομοίως, καταβάλλει εισφορές επιλέγοντας μία ασφαλιστική κατηγορία από τις προβλεπόμενες.

Ειδικά στις περιπτώσεις ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας έως και 5 δωματίων σε ολόκληρη την Επικράτεια,  καθώς και  όλων των κύριων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας από 6 έως και 10  δωματίων σε όλη την επικράτεια που είναι παράλληλα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, καταβάλλεται κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά  από τις προβλεπόμενες έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που προβλέπονται για τους αγρότες.  Ο χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι διανύθηκε στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε περιπτώσεις μη μισθωτών με έως δύο εργοδότες, παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι ασφαλίζονται ως μισθωτοί, με τους εργοδότες – πελάτες να καλύπτουν το σκέλος των εργοδοτικών εισφορών.

Ρούλα Σαλούρου

euro2day , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: