«Fast track» διαδικασίες, προκειμένου οι πολίτες να μην περιμένουν επί μήνες για να πάρουν το απαραίτητο έγγραφο
από το Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν νομικά τις αξιώσεις τους απέναντι σε τρίτους, θα έχουν από τις 21 Ιανουαρίου και έπειτα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, πρόκειται για τον προδικαστικό έλεγχο, ο οποίος θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, καθώς θα δίνει από εδώ και στο εξής τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Φορέα.
Fast track διαδικασίες
Λίγο πριν την εκπνοή του 2019 είχαν ολοκληρωθεί για το 91% των προγραμμάτων που έτρεχαν τους τελευταίους μήνες οι εμπρόθεσμες δηλώσεις, αναμένεται ανάρτηση σε περιοχές της χώρας που η συλλογή πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2008, ενώ αναμένονται κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ήταν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.Τα τελευταία 15 χρόνια κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο ενώ οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να περιμένουν μέρες ή (πλέον και μήνες) μία εισήγηση από τον Φορέα προκειμένου να την προσκομίσουν στο δικαστήριο. Αυτή η εισήγηση μέχρι και σήμερα εκδίδετο από τα λίγα άτομα (3 – 4 συγκεκριμένα) ενός τμήματος του Κτηματολογίου.
Αποτέλεσμα αυτού, να συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις στα συρτάρια, οι ιδιοκτήτες να μένουν με δεμένα χέρια και να χάνουν χρόνο και χρήμα. Πλέον, σε λίγες ημέρες ο προδικαστικός έλεγχος θα γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν φάνταζε «άπιαστο» όνειρο, καθυστερώντας έτσι την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
Κυρώσεις για τους ασυνεπείς
Οι ιδιοκτήτες, πάντως, μπορεί να έχουν το επόμενο διάστημα με ένα «κλικ» σειρά από διευκολύνσεις, καταργώντας τη γραφειοκρατία, ωστόσο θα έχουν και… κυρώσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες.Μάλιστα, όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.
Οσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίησή τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός.
Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του.
«Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του», εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου.
Η πορεία των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Πέρσι τον Νοέμβριο ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο 67% της χώρας, ενώ σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η ανετοιμότητα δίνονταν συνεχώς παρατάσεις. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί από αυτό το ποσοστό το 91% των εμπρόθεσμων δηλώσεων.Το υπόλοιπο 7% αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ των αναδόχων σχημάτων, ενώ το 2% αφορά νησιά των Δωδεκανήσων που υπάρχουν προβλήματα. Ειδικότερα, εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα για 5 περιφερειακές ενότητες και 800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν τη μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της ιταλοκρατίας στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.
Το Κτηματολόγιο πρόκειται παράλληλα να ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων προκειμένου τόσο οι πολίτες όσο και οι μηχανικοί να μη χρειάζεται να… πηγαίνουν σε υπόγεια για να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για πράξεις ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες μεταβίβασης ή πώλησης του ακινήτου τους.
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου