ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Πάιατ: Το 2020 θα φέρει σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

  • 24 Ιανουαρίου 2020 - 12:21






«Στο τέλος του 2020 θα κοιτάξουμε πίσω και θα δούμε μία χρονιά μέγιστης ανάπτυξης των επενδύσεων των ΗΠΑ
στην Ελλάδα».

Αυτό υπογράμμισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στο χαιρετισμό του, χθες το βράδυ, στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ενώ τη νέα δυναμική στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέδειξε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στις συναντήσεις με πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που είχαν πρόσφατα στην Ουάσινγκτον με τον Πρωθυπουργό, «αποτέλεσμα των οποίων, όπως είπε, είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανοίγει σε δύο εβδομάδες γραφείο στην Αθήνα και προγραμματίζει στην Ελλάδα επενδύσεις μισού δισ. δολαρίων εντός του 2020».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ψήφιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη του 2019 της συμμετοχής της Ελλάδας στις χώρες που χρηματοδοτεί ο αμερικανικός οργανισμός DFC. «Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, μπορούν να εξασφαλίζουν «equity» και εγγυήσεις για να έχουν χαμηλότερα επιτόκια στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους στη χώρα μας», επισήμανε.

Ο υπουργός ανέδειξε την υποστήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ όσον αφορά το ενδιαφέρον της ONEX για τα ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωσε πως «με τη συμβολή του πρέσβη, πάμε να κάνουμε και την Ελευσίνα να πάρει μπρος τις επόμενες εβδομάδες. Ν’ ανθίσει και αυτό το ναυπηγείο όπως άνθισε η Σύρος, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουμε το επόμενο βήμα όπως μπορούμε να το κάνουμε, όπως αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε στη Σύρο».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την προσωπική συμβολή του πρέσβη των ΗΠΑ στην επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, συνεχάρη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για το έργο και τα σωστά μηνύματα που εκπέμπει προαναγγέλλοντας ότι «το 2020 θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί».

Από την πλευρά του ο κ. Πάϊατ δήλωσε αισιόδοξος πως το 2020 θα φέρει σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση βασικών λιμανιών, αρχής γενομένης από την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο, καθώς και άλλα ενεργειακά και τουριστικά έργα υποδομής, όπως το Ελληνικό ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε η επιτυχία του έργου της ONEX στη Σύρο να λειτουργήσει εποικοδομητικά και για την αναβίωση του ναυπηγείου στην Ελευσίνα.

Γνωστοποίησε ότι θα παραβρεθεί τις επόμενες μέρες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε, θα μιλήσει για τις ευκαιρίες και για το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πύλης στα Βαλκάνια.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να αξιοποιήσουμε τις θετικές επενδυτικές ανακοινώσεις της Pfizer, της Cisco, της Deloitte και την περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής εταιρικής παρουσίας στη βόρεια Ελλάδα» όπως σημείωσε.
Επίσης, δήλωσε ότι αισθάνθηκε υπερήφανος όταν στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος Πένς και ο γραμματέας Πομπέο αναγνώρισν την επιταχυνόμενη μεταρρυθμιστική στροφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: