ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκια







Αλλάζει εκ νέου η ασφάλιση των εργαζόμενων μισθωτών που έχουν παράλληλα και μπλοκάκι, καθώς στο
υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα υπάρχει διάταξη η οποία θα καταργεί την υποχρέωση για καταβολή διπλών εισφορών.

Προσοχή όμως, η απαλλαγή θα ισχύει για όσους έχουν από τη μισθωτή εργασία του μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ, προκειμένου στην πράξη να καταβάλλουν στο σύστημα το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών.
Αλλαγές έρχονται και στην αμοιβή με απόδειξη δαπάνης, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν σενάρια για παρεμβάσεις στην ασφάλιση των μελών ΙΚΕ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η διάταξη για τα μπλοκάκια θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός δεν θα υποχρεούται στην καταβολή εισφορών για τη δεύτερη απασχόληση.
Για να είναι πλήρης η απαλλαγή, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καλύπτει με τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που ισχύει για τους μη μισθωτούς. Αν ο καταβαλλόμενος μισθός δεν επαρκεί, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών και για το μπλοκάκι.
Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να πληρώσει θα είναι το υπόλοιπο που απαιτείται για τη συμπλήρωση των 210 ευρώ.
Στην πράξη, για να μην καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι ο μισθωτός, θα πρέπει οι εισφορές 27,10% που καταβάλλονται (από τον ίδιο και τον εργοδότη του) σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ για κύρια ασφάλιση και υγεία για τη μισθωτή του εργασία να ανέρχονται ή να ξεπερνούν τα 210 ευρώ.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο μεικτός μισθός του να είναι της τάξεως των 780 ευρώ.
Για τους μη μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να διατηρηθεί η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει το μέρος που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές.
Στην περίπτωση περισσότερων εργοδοτών-δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής κατ’ελάχιστον η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ, που μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται στα 220 ευρώ.
Αλλαγές αναμένονται και στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και αμοιβής με τίτλο κτήσης.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επιτρεπόμενο ποσό θα πέσει πολύ κάτω  από τις 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πιθανότατα στις 3.000 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια θα καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν διαφορετικές φωνές.
Κάποιοι επιθυμούν την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα μέλη των συγκεκριμένων εταιρειών, η δημιουργία των οποίων άνθισε τα τελευταία χρόνια, λόγω των ανατροπών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στους επαγγελματίες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως και φωνές που επισημαίνουν πως μια πιθανή επιβολή εισφορών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ, με ό,τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

www.topontiki.gr , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...