ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Τι πρέπει να προσέχουμε στα αυτοκίνητα με αερόσακους








Οι αερόσακοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υπόστασης ενός αυτοκινήτου και το βασικότερο ίσως μέτρο για την αποτελεσματική παθητική ασφάλεια των επιβατών του.
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε για να διασφαλίσουμε τη σωστή προστασία και λειτουργία των αερόσακων;

Με τη βοήθεια του επίσημου εγχειριδίου της BMW για την X3, σας δείχνουμε τι πρέπει να κάνετε ώστε να σιγουρευτείτε ότι οι αερόσακοι θα σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε μια σύγκρουση:

1. Διατηρείτε πάντα επαρκή απόσταση από τους αερόσακους.

2. Σε περίπτωση που υπάρχουν πλαϊνοί αερόσακοι, βεβαιωθείτε ότι οι επιβάτες διατηρούν το κεφάλι τους μακριά από αυτούς.

3. Το τιμόνι θα πρέπει ο οδηγός να το πιάνει πάντα από τη στεφάνη και στις θέσεις 3 και 9 του ρολογιού, για να ελαχιστοποιήσει τυχόν τραυματισμό των χεριών και των βραχιόνων σε περίπτωση πυροδότησης του αερόσακου.

4. Ο συνοδηγός θα πρέπει να κάθεται σωστά και να έχει τα πόδια του στο χώρο των ποδιών και όχι πάνω στο ταμπλό.

5. Ανάμεσα στους αερόσακους και στα καθήμενα άτομα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άλλα άτομα, ζώα ή αντικείμενα.

6. Δεν πρέπει να καλύπτονται τα καλύμματα των αερόσακων με αυτοκόλλητα ή άλλα υλικά.

7. Δεν θα πρέπει στον πίνακα οργάνων και στο παρμπρίζ μπροστά από το συνοδηγό να υπάρχουν τυχόν αυτοκόλλητη μεμβράνη, επενδύσεις ή στηρίγματα για συσκευές πλοήγησης ή κινητά τηλέφωνα.
8. Μη χρησιμοποιείτε το κάλυμμα του μπροστινού αερόσακου του συνοδηγού ως θέση για να ακουμπήσετε αντικείμενα.

9. Μην τοποθετείτε στα μπροστινά καθίσματα προστατευτικά καλύμματα, μαξιλάρια άλλα αντικείμενα που δεν είναι κατάλληλα για καθίσματα με πλευρικούς αερόσακους.

10. Μην κρεμάτε κανένα ρούχο πάνω στις πλάτες των καθισμάτων.

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

1 σχόλιο:

Υδραυλικος υδραυλικοι είπε...

παντός πολύ χρήσιμο ποστ, ευχαριστώ