ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ψηφιοποιούν 100.000 βινύλια, 78άρια και άλλα, για να ακούμε online







Είναι γεγονός πως το βινύλιο έχει ξανακερδίσει την εκτίμηση των φιλόμουσων. Οι μαύροι στρογγυλοί δίσκοι κερδίζουν αναγνώριση και για
την ποιότητα του ήχου τους και ως αντικείμενα τέχνης. Με όλο και περισσότερους να συρρέουν στα δισκοπωλεία για να αγοράσουν τα καινούργια άλμπουμ σε βινύλιο, το Internet Archive ανασκάπτει και φέρνει στην επιφάνεια παλιούς δίσκους με στόχο να διαφυλάξει, για πρώτη φορά, αυτές τις παλιές ηχογραφήσεις.

Αυτή η μη κερδοσκοπική ψηφιακή βιβλιοθήκη -γιατί περί αυτού πρόκειται- επιθυμεί να προσθέσει LPs στη συλλογή της. Και γι' αυτόν τον λόγο ξεκίνησε, νωρίτερα φέτος, συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βοστώνης για να ψηφιοποιήσουν περισσότερα από 100.000 ηχητικά ντοκουμέντα που διαθέτει η βιβλιοθήκη: κυλίνδρους, δίσκους 78 στροφών και LPs. Προς το παρόν, το πρότζεκτ εστιάζει στα LPs. Στο Unlocked Recordings του Internet Archive, μπορεί ήδη κάποιος να ακούσει 750 άλμπουμ σε LP.


«Για περισσότερο από μία γενιά, το LP ήταν το κύριο μέσο μας για μουσική. Από τον Elvis στους Beatles και, στη συνέχεια, στους Clash, το LP ήταν μάρτυρας στη γέννηση και του Rock & Roll και του Punk Rock. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, και είναι σημαντικό για εμάς να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές» τόνισε, στο My Modern Met, ο CR Saikley, διευθυντής ειδικών πρότζεκτ στο Internet Archive.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: