ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Έργα ΕΣΠΑ τεχνολογίας και πληροφορικής, ύψους 738 εκ.

  • 7 Νοεμβρίου 2019 - 18:43






Έργα ΕΣΠΑ, τεχνολογίας και πληροφορικής, ύψους 738 εκατ. ευρώ, περνούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινή Υπουργική
Απόφαση του υπουργού, Κυριάκου και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ένα ουσιαστικό βήμα για να συντονίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διαχείριση των ψηφιακών έργων και δράσεων όλων των υπουργείων, αποτελεί η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (KYA) του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ι. Τσακίρη και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη.

Με ΚΥΑ των δύο υπουργών, η ΕΥΔΕ-ΤΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ορίζεται Ενδιάμεσος Φορέας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι με τη σύσταση της υπηρεσίας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει απευθείας πρόσβαση στη διαχείριση και υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δύο προγραμμάτων, έως τα τέλη του 2023, ανέρχεται στο ποσό των 738.697.217 ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369.787.154 ευρώ είναι ήδη ενταγμένα.

«Με τις αποφάσεις αυτές έρχεται πιο κοντά ο δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, για την έμφαση στις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που συνάδει επίσης με τις προτεραιότητες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ευρύτερα για τον μετασχηματισμό στην ψηφιακή οικονομία. Με τη σύσταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία και επιτυγχάνεται ο αμοιβαίος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, μπορεί να παραχθεί άμεσα το επιθυμητό και, κυρίως, μετρήσιμο αποτέλεσμα.

«Ο νέος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραλαμβάνει μία σημαντική «προίκα», όχι μόνο σε πόρους, αλλά και σε ενταγμένα έργα και τεχνογνωσία, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να παραμένει αρωγός στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων και την επιτυχή απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών πόρων», τονίζει με δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης.

Από πλευράς του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση που δίνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μέσο προκειμένου να «τρέξει» γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε συνέργειες και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σαν χώρα, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει, με έμφαση σε ένα σύγχρονο δημόσιο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: