ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΗ: Τηλεφωνικός διακανονισμός ρύθμισης χρεών – Βήμα προς βήμα η διαδικασία


  • 8 Οκτωβρίου 2019 - 18:41






Από σήμερα η ΔΕΗ ενεργοποιεί τη δυνατότητα διακανονισμού των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και
τηλεφωνικώς.

 Οι οφειλέτες,  καλώντας το πενταψήφιο νούμερο του call center της εταιρίας, το 11770, θα μπορούν να ζητούν τη ρύθμιση του ποσού που χρωστούν χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία σε κατάστημα της εταιρείας.
Παρακάτω παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να διακανονίζουν τους απλήρωτους λογαριασμούς τους:

1. Ο οφειλέτης καλεί το 11770 έχοντας μπροστά του την αστυνομική ταυτότητα, το ΑΦΜ και έναν τελευταίο λογαριασμό ρεύματος.

2. Ο αρμόδιος υπάλληλος ανάλογα με το ύψος των χρεών προτείνει τον αντίστοιχο διακανονισμό στον οφειλέτη, καθώς και το ποσοστό της προκαταβολής που θα πρέπει να καταθέσει.

3. Εφόσον ο πελάτης της εταιρείας συμφωνήσει, τότε μετά από λίγη ώρα θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο, μήνυμα SMS, με το οποίο θα του γίνεται γνωστή η προθεσμία προκαταβολής του ποσού, ο αριθμός των δόσεων και ο ηλεκτρονικός κωδικός πληρωμής.

4. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προκαταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατηγορία ρύθμισης χρεών, στην προθεσμία που του έχει δοθεί.

5. Έπειτα θα λάβει ταχυδρομικώς το μηνιαίο πρόγραμμα των δόσεων με το ύψος τους και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής τους.

6. Ο οφειλέτης μπορεί να πληρώνει τόσο την προκαταβολή, όσο στη συνέχεια και τις υπόλοιπες δόσεις με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ, είτε μέσω web banking, είτε σε τράπεζες (paycenters) αλλά ακόμη, αν θέλει, σε κατάστημα της επιχείρησης.

7. Η τηλεφωνική ρύθμιση αφορά απλήρωτους λογαριασμούς έως 5.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα με το αν ο οφειλέτης υπαχθεί τηλεφωνικά ή υποβάλλει αίτηση αυτοπροσώπως σε κατάστημα της ΔΕΗ:

· Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, είναι να εξοφλούνται στις καθορισμένες ημερομηνίες οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση).

Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση.

· Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.

· Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διακανονισμού της ΔΕΗ είναι αυξημένο. Και παρουσιάζεται έντονο για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, κάτι που εξηγείται από το χαμηλό πια ποσοστό προκαταβολής.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: