ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΑΕΔ-Κοινωφελής εργασία: Τι ισχύει για το επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της παράτασης των συμβάσεων


  • 23 Σεπτεμβρίου 2019 - 12:16




Μετά την ξεκάθαρη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση στον Α’ Κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που αφορά 30.333 ωφελουμένους που
εργάζονται σε ΟΤΑ υπήρξαν καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων ότι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας  εξαιτίας τυχόν ασφαλιστικών κενών που προκύπτουν ανάμεσα στην αρχική σύμβαση και αυτή της παράτασης.

Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία στους ωφελουμένους μήπως μετά τη λήξη της παράτασης βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει.  Όπως ορίζει ο ΟΑΕΔ θεμελιώδης προϋπόθεση για την ένταξη ενός ασφαλισμένου στο επίδομα ανεργίας είναι να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας στο διάστημα των 14 μηνών που προηγούνται της απόλυσής του ή της λήξης της σύμβασής του, κατόπιν της οποίας υποβάλλεται η αίτηση για την επιδότηση.

Συνεπώς, με βάσει το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο τυχόν ασφαλιστικά κενά κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού δεν επηρεάζουν την επιδότηση, εφόσον βέβαια, συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας και εφόσον διαπιστώνεται η εργασιακή σχέση με τον τελευταίο εργοδότη.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους επιδοτούμενους για πρώτη φορά, για τους οποίους απαιτούνται επιπλέον 80 ημέρες εργασίας κατά τα δύο πριν την έναρξη της επιδότησης έτη.

Ειδικά αναφορικά με τους ωφελούμενους του προγράμματος της πρόσκλησης 8/2018: Εφόσον οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν για ένα τετράμηνο και συμπλήρωσαν χρόνο, όσοι εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης (λόγου χάρη πότε επιδοτήθηκαν τελευταία φορά ή έχουν επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν), θα επιδοτηθούν και μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: