ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Fraport: Σε δύο χρόνια έτοιμα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας -Πού ολοκληρώνονται τα έργα

07|07|2019 | 17:06




«Σε δύο καλοκαίρια θα είναι έτοιμα και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece,
Αλεξάντερ Τσίνελ.

Η απόλυτη μεταμόρφωση του αεροδρομίου της Μυκόνου - Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από τη Fraport φέρνουν κοσμοπολίτικο αέρα [εικόνες & βίντεο]

«Νέοι χώροι check-in, νέα εστιατόρια, καινούρια εμπορικά καταστήματα, νέα τέρμιναλ», είπε στη Welt, αναφερόμενος στο τι αλλάζει στα αεροδρόμια. Σταδιακά φέτος ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στα αεροδρόμια της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Σκιάθου, του Ακτίου και της Κεφαλονιάς.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών θα ολοκληρωθεί το 2021 με την παράδοση των νέων αεροδρομίων σε Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα, όπως και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Αυξήθηκε ο αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια

Η Fraport Greece, έχει καταβάλει στην Ελλάδα εφάπαξ προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ, δίνει ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος για τα αεροδρόμια.

Ο Τσίνελ δήλωσε στη Welt ότι όταν ήρθε στην Ελλάδα, πριν από τρία χρόνια, άκουσε πολλά. Οι γερμανικές εταιρείες είναι «κατακτητές, όχι επενδυτές», άκουγε να λένε. «Ακόμη και σήμερα, οι επικριτικές φωνές δεν έχουν σταματήσει, αλλά η εχθρότητα έχει περιοριστεί πολύ», δήλωσε ο Τσινέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Άλλωστε, σημειώνει, ο αριθμός των επιβατών στα 14 αεροδρόμια από το 2016 αυξήθηκε κατά 20% και πέρυσι για πρώτη φορά ξεπέρασε το φράγμα των 30 εκατομμυρίων.
«Σκληρή η γραφειοκρατία»

«Η Fraport Greece είναι κατά 99,5% ελληνική», λέει ο Τσίνελ, αναφέροντας ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις ξένοι: δύο Γερμανοί, ένας Αμερικανός και ένας Αυστριακός, ο ίδιος. Περισσότερα από 700 άτομα απασχολούνται τώρα στα 14 αεροδρόμια- 200 εργάζονται στην έδρα της Αθήνας και 500 στα αεροδρόμια.

«Η ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία επιφύλαξη ότι οι Έλληνες είναι πολύ τεμπέληδες για να εργαστούν, δεν ευσταθεί» λέει ο Τσίνελ. Το πρόβλημά του ήταν άλλο. «Η γραφειοκρατία ήταν ακόμα πιο σκληρή από ό, τι αναμενόταν», εξήγησε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο, αντί του Νοεμβρίου του 2016, η Fraport ανέλαβε την ευθύνη των αεροδρομίων τον Απρίλιο του 2017. Τους τελευταίους 48 μήνες η Fraport επένδυσε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα αεροδρόμια. Αν και αρχικά είχε προγραμματίσει να επενδύσει 330 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 415 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/fraport-se-dyo-kalokairia-etoima-ta-14-aerodromia

Δεν υπάρχουν σχόλια: