ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Βρούτσης: Προτεραιότητα η άμεση έκδοση των 250.000 εκκρεμών συντάξεων


  • 9 Ιουλίου 2019 - 15:48

 


Με σύντομες διαδικασίες πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής-παράδοσης και στο
Υπουργείο Εργασίας. Ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε συγκινημένος για την επάνοδό του σε ένα χώρο που γνωρίζει καλά και εξήγγειλε τις επείγουσες προτεραιότητες του τομέα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης που είναι:

– Άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν τις 250.000. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για λογιστικές μεθοδεύσεις που εμφανίζουν πλεόνασμα παγώνοντας την έκδοση των συντάξεων

– Εως την 1/6/2020 το 34% των συντάξεων θα βγαίνουν ψηφιακά

– Θα επιστρεψει το λευκό μητρώο επιχειρήσεων μέσω του οποίου θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρηματίες με μείωση των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν.

– Ενταντικοποίηση των ελέγχων που ατόνησαν λογω προεκλογικής περιόδου στις τουριστικές περιοχες για την αδήλωτη εργασία.

– Δεν θα ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα είπε ο νέος υπουργός. «Θα διατηρήσουμε οτιδήποτε καλό» επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

– Παραδίδοντας το τιμόνι του υπουργείου Εργασίας η κυρία Αχτσιόγλου έκανε απολογισμό του έργου της σημειώνοντας: «Δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα καλά. Οι μισθοί είναι κατώτεροι των αναγκών και η ανεργία πρέπει να μειωθεί περαιτέρω».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η απερχόμενη υπουργός στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που υπερασπίστηκε τις ελληνικές θέσεις.

ΑΠΟhttps://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: