ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Η NASA ανοίγει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους τουρίστες

5:24
08/06/2019Σχεδόν 20 χρόνια μετά τη Ρωσία, η NASA θα επιτρέψει από τον επόμενο
χρόνο σε τουρίστες του διαστήματος και σε επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν, έναντι αμοιβής, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), από τον οποίο προσπαθεί να αποδεσμευτεί οικονομικά.

«H NASA ανοίγει τον ISS στις εμπορικές ευκαιρίες», ανακοίνωσε ο Τζεφ ΝτεΓουίτ, ο οικονομικός διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την Ρόμπιν Γκέιτενς, την υπεύθυνη διαχείρισης του Σταθμού, η υπηρεσία θα επιτρέπει στο εξής έως και δύο σύντομες αποστολές ιδιωτών αστροναυτών κάθε χρόνο. Οι «διαστημικοί τουρίστες» θα μπορούν να παραμείνουν μέχρι και 30 ημέρες στον ISS, όμως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους επιτραπεί να κάνουν διαστημικό περίπατο.

Οι ταξιδιώτες αυτοί μπορεί να έχουν οποιαδήποτε εθνικότητα. Όμως, οι «ιδιώτες αστροναύτες», όπως προτιμά να τους αποκαλεί η NASA, θα μεταφέρονται υποχρεωτικά με τα διαστημικά οχήματα που κατασκευάζουν δύο αμερικανικές εταιρείες, η SpaceX (σκάφος Crew Dragon) και η Boeing (σκάφος Starliner). Οι εταιρείες αυτές θα επιλέγουν τους πελάτες και θα τους χρεώνουν τη μεταφορά, η οποία αναμένεται πως θα είναι το πιο κοστοβόρο μέρος της περιπέτειάς τους, αφού το «εισιτήριο» αλέ-ρετούρ μπορεί να φτάσει τα 58 εκατομμύρια δολάρια – με το ποσό αυτό θα χρεώνεται –κατά μέσο όρο– και η NASA για τη μεταφορά των δικών της αστροναυτών. Για τη διαμονή, το νερό και το φαγητό τους οι ιδιώτες θα πληρώνουν κατ' άτομο περίπου 35.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Στο κόστος περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα επικοινωνίας με τη Γη, η χρήση των τουαλετών και η αποθήκευση των αποσκευών τους.

Τα δύο σκάφη των ιδιωτικών εταιρειών δεν είναι ακόμη έτοιμα. Θεωρητικά, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις από τα τέλη του 2019, όμως το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από μια σειρά δοκιμών. Κατά συνέπεια, τα ιδιωτικά ταξίδια θα ξεκινήσουν από το 2020, εφόσον όλα πάνε καλά.

Ο ISS δεν ανήκει στη NASA, αφού κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία το 1998, ενώ και άλλες χώρες συμμετέχουν και στέλνουν αστροναύτες. Όμως οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει τώρα να αποδεσμεύσει ορισμένους πόρους για να ετοιμάσει την αποστολή Artemis, με στόχο την επιστροφή στη Σελήνη μέχρι το 2024 αλλά και την αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη, ίσως την επόμενη δεκαετία.

Αυτοί οι διαστημικοί τουρίστες δεν θα είναι οι πρώτοι: τους πρόλαβε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένιτ Τάιτο που ταξίδεψε στον ISS το 2001 αφού πλήρωσε στη Ρωσία περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν μερικοί ακόμη, όπως ο Καναδός Γκι Λαλιμπερτέ, ο ιδρυτής του Cirque de Soleil, το 2009.
Από το 2011, οι ρωσικοί πύραυλοι Soyouz είναι το μοναδικό «ταξί» για τη μεταφορά ανθρώπων στον ISS και με αυτούς έχουν σταλεί αποκλειστικά αστροναύτες και Ρώσοι κοσμοναύτες. Στον Σταθμό υπάρχει σε μόνιμη βάση πλήρωμα που αποτελείται από 3 έως 6 άτομα. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται εκεί τρεις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Καναδός.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να ξαναρχίσει τις τουριστικές πτήσεις γύρω στα τέλη του 2021.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.