ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Επιχείρηση καθαρισμού του Έβερεστ: Ανασύρουν πτώματα και τόνους σκουπιδιών







Νεπαλέζοι ορειβάτες ανέσυραν 4 σορούς και περισυνέλεξαν περίπου 11 τόνους σκουπιδιών δεκαετιών από το
όρος Έβερεστ και την περιοχή κάτω από τον καταυλισμό βάσης, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης καθαρισμού του υψηλότερου βουνού στον κόσμο, έγινε γνωστό σήμερα από την κυβέρνηση.

Ορειβάτες που επιστρέφουν από το βουνό ύψους 8.850 μέτρων μαρτυρούν ότι οι πλαγιές του είναι γεμάτες από ανθρώπινα περιττώματα, χρησιμοποιημένες μπουκάλες οξυγόνου, σκισμένες τέντες, σκοινιά, σπασμένες σκάλες, κονσέρβες και πλαστικές συσκευασίες που άφησαν πίσω τους άλλοι αναρριχητές, ένα σκηνικό ντροπή για μια χώρα, η οποία έχει σημαντικά έσοδα από τις εξορμήσεις στο Έβερεστ.

Τα σκουπίδια, μαζί με τις σορούς των περίπου 300 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του Έβερεστ, θάβονται κάτω από το χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι πλέον ορατά μετά την τήξη του χιονιού το καλοκαίρι.

Μια ομάδα 20 ορειβατών της φυλής των Σέρπα περισυνέλλεξε πέντε τόνους απορριμμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο από διάφορους καταυλισμούς πάνω από τον καταυλισμό βάσης και άλλους έξι τόνους από την περιοχή κάτω από τον καταυλισμό βάσης, εξήγησε ο Ντάντου Ρατζ Γκιμίρε, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού.

«Δυστυχώς, κάποια σκουπίδια που τοποθετήθηκαν σε σάκους στο South Col δεν μπορούν να μεταφερθούν κάτω εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών» περιέγραψε ο Γκιμίρε.

Το Έβερεστ κατακτήθηκε πρώτα από τον Νεοζηλανδό Σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι το 1953 κι έκτοτε περίπου 5000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να φθάσουν στην κορυφή.

Ο συντονιστής της επιχείρησης καθαρισμού Νιμ Ντόρτζι Σέρπα, ο αρχηγός του χωριού όπου βρίσκεται το όρος Έβερεστ, είπε στο Reuters ότι δύο σοροί περισυλλέχθηκαν από το επικίνδυνο Khumbu Icefall και άλλες δύο από το Western Cwm.

Καμία από τις σορούς δεν έχει αναγνωριστεί ούτε έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου τους.

Εννέα ορειβάτες πέθαναν στην νεπαλέζικη πλευρά του Έβερεστ τον Μάιο, ενώ δύο χάθηκαν στη πλευρά του Θιβέτ, με τη φετινή να αναδεικνύεται στην πλέον πολύνεκρη ορειβατική σεζόν από το 2015.

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...