ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

15:23. 12/06/2019







Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με διευρυμένα εισοδηματικά όρια, προκειμένου να έχουν δυνατότητα ένταξης και νοικοκυριά με μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατομμύρια δημόσια χρηματοδότηση και 150 εκατομμύρια ιδιωτική συμμετοχή), ενώ υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 25.000 ιδιωτικές κατοικίες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και τα λοιπά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν στον πρώτο κύκλο του Εξοικονομώ κατ' Οίκον, ο οποίος προκηρύχθηκε πέρυσι. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ανώτατο εισοδηματικό όριο που ήταν 50.000 ευρώ για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά η ενδεχομένως ακόμη και θα καταργηθεί ώστε, όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Μιχάλης Βερροιόπουλος, πολίτες που ανήκουν στα μεσαία στρώματα να μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι 70%, που εφαρμόζεται στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα το ποσοστό επιδότησης μειώνεται και τελικά αντί επιδότησης παρέχεται άτοκο δάνειο.

Το σύνολο των χαρακτηριστικών του προγράμματος θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες με την δημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 43.000 κατοικίες εκ των οποίων οι 15.000 έχουν ήδη αναβαθμιστεί ενεργειακά ενώ οι επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν έφτασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κτιρίων της χώρας που προβλέπεται από το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη δεκαετία 2020 - 2030 καθώς και σε δημιουργία πάνω από 25.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η προκήρυξη προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ώριμα έργα προϋπολογισμού 101 εκατομμυρίων ευρώ που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση και αφορούν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια και λοιπά δημοτικά κτίρια.

Ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ανέφερε ότι η αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων θα γίνει με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να μελετήσουν ενεργειακά τα κτίριά τους ώστε να είναι έτοιμοι να υποβάλουν προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα κινήσει την αγορά εφόσον κινηθεί αρκετά γρήγορα, ενώ δήλωσε ότι το ΤΕΕ θα είναι παρών να βοηθήσει όπου μπορεί με ανθρώπινο δυναμικό τεχνογνωσία και τεχνικές οδηγίες.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...