ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοιχτά τα φώτα ή την τηλεόραση

11 Ιουνίου 2019 - 14:50






Οι γυναίκες που έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα τους με ανοιχτά τη φώτα ή την τηλεόραση, είναι πιθανότερο να παχύνουν,
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναμμένα φώτα προκαλούν την αύξηση του βάρους, βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών, από τις οποίες περίπου 5.000 κοιμούνταν με φως ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσες κοιμούνταν συχνά με κάποιο φως αναμμένο ή την τηλεόραση, ήταν 17% πιθανότερο να βάλουν γύρω στα πέντε πρόσθετα κιλά μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή σχεδόν ένα έξτρα κιλό κάθε χρόνο. Οι γυναίκες αυτές ήταν 22% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες και 33% να είναι παχύσαρκες, σε σχέση με όσες κοιμούνταν μέσα σε πλήρες σκοτάδι.

Όπως έχουν δείξει πειράματα με ζώα και μελέτες με εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου πιθανώς καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός, με τελική κατάληξη την προσθήκη κιλών. Επίσης το φως τη νύχτα προκαλεί μικρότερης διάρκειας και χειρότερης ποιότητας ύπνο, πράγμα που μπορεί να έχει ως συνέπεια λιγότερη άσκηση και περισσότερο φαγητό την επόμενη μέρα.

Αυτό δεν έχει ισχύει για το μικρό φωτάκι νύχτας που φωτίζει αμυδρά ένα χώρο, αλλά ισχύει αν υπάρχει δυνατό τεχνητό φως έξω στο δρόμο, που φωτίζει την κρεβατοκάμαρα από το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα.

Παγκοσμίως 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες διεθνώς είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον ένας στους δέκα παχύσαρκος. Φυσιολογικός θεωρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.