ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Κόκκινα δάνεια: Τι θα προτείνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες

  • 15 Ιουνίου 2019 - 20:49







Το σχήμα ρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί κατά κόρον τα επόμενα
χρόνια προσομοιάζει με το μοντέλο αναδιαθρώσεων που ακολούθησαν οι ισπανικές τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Με αυτό, το δάνειο χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο αποπληρώνεται κανονικά και το δεύτερο διαγράφεται σταδιακά και παράλληλα με την ομαλή εξυπηρέτηση των συμφωνημένων δόσεων.

Ως εκ τούτου η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται ιδανική για όσους συνεργαστούν με τις τράπεζες για μία συμφωνία αναδιάρθρωσης, αλλά και για εκείνους που πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής».

Βάσει της νομοθεσίας για την κύρια κατοικία, οι οφειλέτες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια θα κληθούν να αποπληρώσουν έως και το 120% της εμπορικής της αξίας. Το υπερβάλλον χρέος θα διαγράφεται. Προβλέπεται επιμήκυνση της διάρκειας έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ό έτος του δανειολήπτη. Εκτός κι αν υπάρχει μικρότερος ηλικιακά εγγυητής. Το επιτόκιο θα ανέρχεται σε Euribor 3μήνου συν περιθώριο 2%.

Το πλαφόν

Η ένταξη στο καθεστώς προϋποθέτει ότι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά. Επιπλέον, το ύψος οφειλής δεν πρέπει να υπερβαίνει τη στιγμή της αίτησης τα 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και λοιπών δικαστικών εξόδων. Για δάνεια επιχειρηματιών/επαγγελματιών το αντίστοιχο πλαφόν ορίζεται στα 100.000 ευρώ.
Θα ελέγχεται και το εισόδημα, ώστε να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος έως τρία. Τέλος, η συνολική αξία καταθέσεων/επενδύσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων τα 80.000 ευρώ.

«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις θα προσφέρεται και σε όσους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προστατευτικές διατάξεις και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπό την προϋπόθεση ότι τα βρουν με την τράπεζα στη λύση της ρύθμισης. Οι όροι αναμένεται να είναι ανάλογοι όσων ισχύουν στον νέο Νόμο Κατσέλη.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: