ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Παροχές σε… δόσεις! Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ και κοινωνικό μέρισμα

Σκηνικό παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση και μάλιστα σε δόσεις, με στόχο να ανατρέψει την δυσμενή για αυτή εικόνα των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κύμα θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που σύμφωνα με τους επιτελείς της κυβέρνησης, μπορούν να στηρίξουν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένοι από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και θέλουν πάση θυσία να ανατρέψουν την εικόνα αυτή, αφού όπως πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν το αποτέλεσμα της κάλπης να επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και αυτό διότι, εάν αυτό συμβεί, θα είναι δύσκολη η πορεία μέχρι τις εθνικές εκλογές, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ασκήσει ασφυκτική πίεση με όπλο, όχι δημοσκοπήσεις αλλά αποτέλεσμα εκλογών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι διπλό. Από την μία μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, φοροελαφρύνσεις σε εισόδημα και ΕΝΦΙΑ από το 2020, αλλά εφάπαξ παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η αναθεώρηση έκπληξη της εκτίμησης για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,7% από 3,9% έχει αυτό και μόνο τον σκοπό. Καθαρά οικονομικά και με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις, η άσκηση αυτή δεν βγαίνει. Δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθούν επιπλέον 800 εκατ. πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί και που για πολλούς είναι υπέρ αισιόδοξος. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που απαιτείται ή που χρειάζεται για να δώσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιηθεί η πάγια τακτική για την δημιουργία υπέρ πλεονασμάτων, δηλαδή συγκράτηση δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.

Ο τρόπος και ο χρόνος που διανεμηθεί αυτό το άτυπο και μάλλον εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Μένει να δούμε την στάση της τρόικας και κατά πόσο οι δανειστές θα ασπαστούν τους ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης. Πάντως θεωρείται μάλλον απίθανο να δώσουν την συγκατάθεσή τους για διανομή μερίσματος σχεδόν ενός δισ. που θέλει η κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η τρόικα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δεν θα έχει την ίδια στάση. Θα σκληρύνει θέλοντας αφενός να μην θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου να δώσει εκείνον τον χώρο που απαιτείται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φθινοπώρου.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές προς Ταμεία και Εφορία που η κυβέρνηση θέλει να είναι ανοικτές στους πολλούς. Η τρόικα αντιδρά και ή θα δούμε ένα έργο ανάλογο με αυτό της προστασία πρώτης κατοικίας ή μία ρύθμιση χάρισμα που δεν καμία περίπτωση δεν θέλουν οι δανειστές, αλλά μάλλον δεν θα προκαλέσουν και εντάσεις στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΑΠΟ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...