ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Πλήρως "διαχειρίσιμος" ο καρκίνος σε μια δεκαετία με νέα φάρμακα

16 Μαϊου 2019 





Πραγματικότητα θα είναι την προσεχή δεκαετία τα πρώτα φάρμακα που μπορούν να σταματήσουν τα καρκινικά κύτταρα από το να γίνουν ανθεκτικά στην αντικαρκινική αγωγή, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καρκίνος την
επόμενη δεκαετία θα είναι μια «πλήρως διαχειρίσιμη» νόσος.

Την ελπιδοφόρο ανακοίνωση έκαναν ειδικοί του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (ICR) του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν λάβει χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη της νέας αυτής κατηγορίας αντικαρκινικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Workman, που προΐσταται του προγράμματος, ο καρκίνος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στα αντικαρκινικά φάρμακα, γεγονός που καθιστά πραγματική πρόκληση την αντιμετώπισή του.

Τα νέα φάρμακα που αναπτύσσουν οι Βρετανοί ειδικοί στοχεύουν ακριβώς εκεί, στο να εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύξουν αντίσταση στην αγωγή και έτσι να καταστήσουν τη νόσο διαχειρίσιμη και ευκολότερα ιάσιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα χημειοθεραπευτικά σχήματα μερικές φορές αποτυγχάνουν να είναι αποτελεσματικά διότι τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να επιβιώσουν προκαλώντας υποτροπές.

«Η ικανότητα του καρκίνου να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και να αναπτύσσει αντίσταση είναι η αιτία της πλειοψηφίας των θανάτων και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Επιστήμη, σήμερα», σημειώνει ο Δρ. Workman.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ICR «αλλάζει εντελώς τον τρόπο σκέψης των επιστημόνων για τον καρκίνο» για να επικεντρωθούν στην πρόβλεψη του τρόπου εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων ώστε να αποφευχθεί η αντοχή τους στα φάρμακα.

Στόχος του ICR είναι να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για το νέο Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων, έξω από το Λονδίνο, στο οποίο αναμένεται να βρουν «επιστημονική στέγη» σχεδόν 300 ειδικοί από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Βάση για την ανάπτυξη των νέων φαρμάκων είναι η Θεωρία της Εξέλιξης των ειδών του Charles Darwin και ο σωστός συνδυασμός δραστικών ουσιών στους οποίους δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθεί ο καρκίνος.

Ήδη τα πρώτα πειράματα βάσει του παραπάνω σκεπτικού έχουν παράγει υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά οι οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των καρκινοπαθών δεν αναμένονται νωρίτερα από δέκα χρόνια από σήμερα.

Όπως εξηγεί η Δρ. Andrea Sottoriva, διευθύντρια του νέου επιστημονικού κέντρου εξηγεί ότι «η τεχνητή νοημοσύνη και τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα έχουν τεράστιες δυνατότητες στο να μας βοηθήσουν να «μπούμε» μέσα στον καρκίνο και να προβλέψουμε τι σκοπεύει να κάνει και πως θα ανταποκριθεί σε νέες θεραπείες».

Οι επιστήμονες ήδη αναπτύσσουν μια νέα κατηγορία φαρμάκων, σχεδιασμένων να αναχαιτίσουν την πρωτεΐνη Apobec, η οποία αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που «απαγάγει» ο καρκίνος στις περισσότερες περιπτώσεις για να επιταχύνει την αντοχή του στην θεραπεία.

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...