ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Αλλαγή φίλτρου αέρα του κινητήρα









Η εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από την αναλογία αέρα – καυσίμου. Έτσι, στην περίπτωση που το φίλτρο αέρα δεν είναι στην προβλεπόμενη κατάσταση
και έχει μπουκώσει, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να δημιουργούνται προβλήματα.

Η διάρκεια ζωής του φίλτρου αέρα εξαρτάται αφενός από τα χιλιόμετρα που έχουμε κάνει και αφετέρου από το περιβάλλον που κινείται το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, είναι πολύ πιθανό ο κινητήρας να χάσει μέρος της απόδοσής του. Ωστόσο, ο καθαρισμός ή αντικατάσταση του είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να επιτευχθεί μέσω των παρακάτω βημάτων:

1. Ανοίγουμε το καπό του κινητήρα και εντοπίζουμε το φιλτροκούτι. Συνήθως πρόκειται για ένα μαύρο κουτί που αποτελείται από δύο τμήματα, τα οποία στα περισσότερα αυτοκίνητα ενώνονται με κλιπ ή με βίδες.

2. Εντοπίζουμε τα κλιπ που υπάρχουν περιμετρικά και τα ανοίγουμε, πιέζοντάς τα προς τα πάνω ή κάτω, ανάλογα πως είναι τοποθετημένα.

3. Αφού ανοίξουμε τα κλιπ, σηκώνουμε προσεκτικά το καπάκι, διότι με μία απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσουμε ζημιά στα σωληνάκια των αναθυμιάσεων του λαδιού, που συνήθως είναι ενσωματωμένα με αυτό. Αφού το σηκώσουμε αφαιρούμε το φίλτρο.

4. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να το φυσήξουμε με αέρα υπό πίεση για να καθαρίσει ή να το αντικαταστήσουμε με κάποιο καινούργιο. Προσοχή, το φίλτρο αέρα θα πρέπει να είναι αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής και να πληροί τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά στο φιλτροκούτι.

5. Αφού ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό (ή έχουμε το καινούργιο), το τοποθετούμε προσεκτικά, έτσι ώστε να «πατήσει» στην εγκοπή που διαθέτει περιμετρικά στο εσωτερικό του το φιλτροκούτι. Βάζουμε το καπάκι στο φιλτροκούτι και κατόπιν κλείνουμε ένα προς ένα τα κλιπ.

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: