ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Παράταση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου για το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία

14 Μαΐου 2019

 

 

ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ… χελώνας, παρά το υποχρεωτικό του πράγματος, συνεχίζεται στα περισσότερα μέρη της χώρας,
όπως και στη Μεσσηνία, η συλλογή δηλώσεων για τη διαδικασία της κτηματογράφησης, με τους ιθύνοντες να προσανατολίζονται σε παρατάσεις.

Αν και ακόμη δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί, για τα Μεσσηνία, η νέα προθεσμία, φαίνεται να «κλειδώνει» την 25η Νοεμβρίου.

Η «Φ» απευθύνθηκε στον  αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, η οποία υλοποιεί μεταξύ άλλων το έργο, Γιάννη Πάζιο, ο οποίος παραδέχθηκε πως η προσέλευση των ιδιοκτητών, είναι μικρή. «Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση για την παράταση της προθεσμίας, γιατί όντως, δεν υπάρχει η επιθυμητή προσέλευση των πολιτών, παρότι είναι μια διαδικασία υποχρεωτική», ανέφερε ο κ. Πάζιος και συνέχισε. «Πρέπει όλοι, να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους πάνω σε οποιοδήποτε ακίνητο, συμμετάσχοντος στη διαδικασία της κτηματογράφησης και να υποβάλλουν τις αντίστοιχες δηλώσεις ιδιοκτησίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσουν τις περιουσίες τους». Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες (τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού) προκειμένου οι ιδιοκτήτες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν το χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες.
Γ. Αναγνωστοπούλου
https://foninews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: