ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Απαγορεύονται οι επιπλέον χρεώσεις κατά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές

15 Απριλίου 2019





Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον, πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και
υγειονομικό υλικό, σε περίπτωση νοσηλείας σε ιδιωτική δομή περίθαλψης.

Αυτό διευκρινίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Ειδικότερα, «οι δικαιούχοι κατά τη νοσηλεία τους σε πάσης φύσεως συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές περίθαλψης, δεν υποχρεούνται σε καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση πέραν όσων προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό και στη σύμβαση των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, εκτός κι αν οι ίδιοι επιθυμούν, με γραπτή δήλωσή τους, αναβάθμιση θέσης νοσηλείας».

Η αναβάθμιση θέσης νοσηλείας δεν συνοδεύεται από διαφορετική τιμολόγηση των εξετάσεων στον ασθενή και οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται στην καταβολή πρόσθετης χρέωσης πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους όπως προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό, επισημαίνεται στην ΚΥΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όταν καταστρατηγείται αυτή η διάταξη από τους υπεύθυνους των ιδιωτικών δομών και τους συμβεβλημένους παρόχους, αντίστοιχα, για λήψη διοικητικών μέτρων.

Ο ασφαλισμένος, πάντως, σε περίπτωση που επιθυμεί την παροχή ιατροτεχνολογικού προϊόντος και υγειονομικού υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του, πληρώνει επιπλέον, συνυποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της πρόσθετης χρέωσης.

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, κατόπιν συμφωνίας για συγκεκριμένη κατηγορία ιατροτεχνολογικού προϊόντος και υγειονομικού υλικού, δύναται να προβλέπεται για την ανωτέρω κατηγορία πρόσθετη χρέωση (πέραν της νόμιμης συμμετοχής) στη περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί την παροχή υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του, συνυποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της πρόσθετης χρέωσης. Με απόφαση του ΔΣ καθορίζεται το πρότυπο Υπεύθυνης Δήλωσης ο τρόπος ενημέρωσης του δικαιούχου καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» καταλήγει η ΚΥΑ.

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: