ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Για πρώτη φορά σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο των μαθηματικών -Στην Κάρεν Ούλινμπεκ Πηγή: Για πρώτη φορά σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο των μαθηματικών -Στην Κάρεν Ούλινμπεκ | iefimerida.gr

19|03|2019 





Το βραβείο Abel, που θεωρείται το κορυφαίο των Μαθηματικών, δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα.

Η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ θα τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο. Η 76χρονη είναι ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις. Τιμάται για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory (θεωρία βαθμίδας) που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Abel, Χανς Μούντε-Καας. «Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους», ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Ούλινμπεκ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study στις ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλυτή, υπογράμμισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων. Είναι επίσης μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα τιμάται με το βραβείο Abel, το οποίο θέσπισε το 2003 η νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Εχει πάρει το όνομά του από τον Νορβηγό μαθηματικό Νιλς Χέντρικ Αμπελ. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως στον τομέα των μαθηματικών, το βραβείο Abel συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 620.000 ευρώ.

«Μια ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο 'Οστιν, η Κάρεν Ούλινμπεκ, έλαβε το ανώτατο διεθνές βραβείο των μαθηματικών για το 2019. Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων έδωσε στην Κάρεν Ούλινμπεν το βραβείο Αμπελ το 2019. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Κάρεν Ούλινμπεκ πραγματοποίησε έρευνα που ανέτρεψε την γεωμετρική ανάλυση και τα μαθηματικά συνολικά. Είναι μια εμπνευσμένη δασκάλα και μέντορας χιλιάδων φοιτητών του UT τους οποίους παρότρυνε για να επιτύχουν σπουδαίες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή. Το Βραβείο Αμπελ είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στα μαθηματικά και η Καθηγήτρια Ούλινμπεκ το άξιζε απολύτως», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: