ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Πώς παρακρατούνται εισφορές επικούρησης και εφάπαξ

16 Μαρτίου 2019 





Εισφορές επικούρησης και εφάπαξ μόνο μία φορά θα παρακρατούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με παράλληλη ασφάλιση, ενώ και στην περίπτωση της
μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κράτηση θα γίνεται μόνον από την μισθωτή απασχόληση.

Αυτό διευκρινίζουν εγκύκλιοι που υπέγραψε την Παρασκευή, 15 Μαρτίου ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, με αφορμή την επικείμενη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, σε περίπου 250.000 μη μισθωτούς από το ΕΤΕΑΕΠ. Η ελάχιστη εισφορά επικούρησης και εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, ήτοι 586,08 ευρώ για εισφορές έως και τον Ιανουάριο του 2019 και 650 ευρώ για εισφορές που ισχύουν από τον Φεβρουάριο και εφεξής.

Από την εγκύκλιο προκύπτει, βέβαια, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, εκ των οποίων μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι μισθωτοί με παράλληλη, δεύτερη μισθωτή απασχόληση, καθώς και οι οιωνοί μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες. Στην πράξη, όλοι οι μισθωτοί καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, στο σύνολο του εισοδήματός τους κάθε φορά και όχι χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Οι υπόλοιποι καταβάλλουν, κατά περίπτωση, εισφορές μόνο μία φορά. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ παρακρατούνται μόνο μια φορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων. Αλλά και στην περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και παράλληλης αυτοαπασχόλησης η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση, εφόσον αυτή αντιστοιχεί σε πλήρες ποσό κατώτατου μισθού.

Η μηνιαία εισφορά για επικούρηση ορίζεται στο 7% μέχρι 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019, ενώ η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ στο 4%, και υπολογίζονται αναδρομικά από την 1/1/2017, επί του κατώτατου βασικού μισθού, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. Βέβαια, για τους έμμισθους δικηγόρους η εισφορά επιμερίζεται σε 2% και 2% για τους ίδιους και τους εργοδότες τους.

Ειδικά για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ που αφορούν την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2018, αυτές, βάσει των εγκυκλίων, θα εξοφλούνται σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ θα αναρτηθούν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα. Αφορούν περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικούρησης και πρόνοιας από το 2017 και εφεξής. Θα είναι τριπλά. Ενα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ, ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ. Το δεύτερο ειδοποιητήριο θα αφορά την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2017 και το τρίτο την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2018. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», ενδέχεται να περιέχουν λάθη, τα οποία εκτιμάται ότι θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: