ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Μέτρα για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση








Δέσμη μέτρων για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση και την επιτάχυνση
της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, εξήγγειλε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε:

- Την κατάργηση των προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (όπως ισχύει αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά τον χρόνο θανάτου του συζύγου, τότε, λαμβάνει τη σύνταξη για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας του).

Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ετών, ή βρίσκονται σε χηρεία για τρία έτη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

- Τη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό της οφειλής.

- Την αύξηση του ισχύοντος ορίου της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. (Σήμερα το όριο αυτό είναι 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και 4.000 ευρώ για αγρότες).

- Την ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πετρόπουλος, με τον νόμο Κατρούγκαλου είχαν αύξηση στη σύνταξη από 10 έως 33% κατά περίπτωση 620.000 δικαιούχοι. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν 1,7 δισ. ευρώ λιγότερες εισφορές μέχρι το 2020. Εξάλλου, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ (ο οποίος είναι σθεναρός ασφαλιστικός Οργανισμός) έχει πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά, δε, με το σχέδιο της ΝΔ για κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Πετρόπουλος το χαρακτήρισε «εγκληματικό».

Απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών των κομμάτων σχετικώς με την καθυστέρηση ως προς την έκδοση των συντάξεων, ο αρμόδιος υφυπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «δικαίως αγανακτούν οι πολίτες», ωστόσο, από την πλευρά του, το υπουργείο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα. Ως παράδειγμα έφερε τις εκκρεμότητες στις συντάξεις του Δημοσίου όπου από τις 15.000 εκκρεμείς έχουν εκδοθεί 12.500 προσωρινές.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στο ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέρχεται από υπερβολικές εισφορές και περικοπή συντάξεων ενώ, όπως υποστήριξαν βουλευτές, μέρος αυτού είναι πλασματικό, λόγω της μη καταβολής των εκκρεμών συντάξεων. Σε κάποια σημεία της συζήτησης υπήρξαν εντάσεις δεδομένου ότι ο Γ. Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ εγκάλεσε τον υφυπουργό για την πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με την κατάσταση της χώρας προ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του πως ισχυρίστηκε ότι άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια, όμως, ούτε σήμερα τρώνε με «χρυσά» κουτάλια. «Σε αυτή τη χώρα και αυτοκτονίες υπάρχουν και χάνονται ζωές από μαγκάλια που ανάβουν κάποιοι για να ζεσταθούν. Αφήστε, λοιπόν, τις επικοινωνιακές και ψευδείς δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά προς τον κ. Πετρόπουλο.

Επίσης, αντιπαράθεση σημειώθηκε σχετικά με το πότε νομοθετήθηκε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τον Τάσο Πετρόπουλο να λέει ότι νομοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Κουτσούκο να θέτει θέμα διάθεσης μέρους των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού. «Όταν γίνει αυτό, θα το δούμε. Εσείς αέρα πουλάτε τώρα;" απάντησε ο κ. Πετρόπουλος.

ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: