ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορία – Πότε ξεκινούν

 28 Μαρτίου 2019






Μπαίνουν στις ράγες οι ρυθμίσεις οφειλών για Ταμεία και Εφορία. Πότε θα ξεκινήσουν οι 120 δόσεις και τι θα προβλέπουν. Όλες οι λεπτομέρειες.
Σήμερα ψηφίζεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία και σειρά παίρνουν, δύο εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών σε Ταμεία και Εφορία. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες για τα Ταμεία η ρύθμιση θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Για την Εφορία όμως όσοι οφείλουν θα πρέπει να περιμένουν για μετά το Πάσχα δεδομένου ότι εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα και πρέπει να διασαφηνιστούν μία σειρά από ζητήματα. Είναι πιθανό να μην είναι 120 οι δόσεις και σίγουρα θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια.

Οι δανειστές πάντως δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται με την ιδέα μίας ακόμη ρύθμισης, διότι όπως λένε δημιουργείται κουλτούρα μη πληρωμών και παράλληλα δίνεται η αίσθηση ότι όσοι δεν πληρώνουν κάποια στιγμή επιβραβεύονται, ενώ όσοι είναι συνεπείς βγαίνουν μονίμως χαμένοι.

Και τα δύο θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι και θα είναι στην Αθήνα από την Δευτέρα1η Απριλίου έως και τις 4 του ίδιου μήνα, στα πλαίσια ολοκλήρωσης της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας και έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις προς τα Ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, η οποία όπως άφησε να εννοηθεί έχει τη συναίνεση των δανειστών.

Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Πρώτα θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία, η οποία θα συνοδεύεται με κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάνει ακόμα και το 70% και προς τα τέλη Μαΐου θα τρέξουν οι ευκολίες πληρωμής προς την Εφορία.
Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει:

    Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

    Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.


    Επανυπολογισμός οφειλής: Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.


    Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.


    Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.


    Αίτηση – προθεσμία: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.

Η ρύθμιση της Εφορίας

Σε ότι αφορά την ρύθμιση των χρεών προς την εφορία, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Οι δανειστές δεν την θέλουν και δείχνουν να υποχωρούν μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και δεν θα  έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.


Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

    Οι δόσεις ενδεχομένως να φθάνουν έως και τις 120, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
    Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.


    Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.


    Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσειτις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.


    Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxis μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Πότε θα ξεκινήσει

Στην καλύτερη περίπτωση πάντως και οι δύο ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν τον Ιούνιο. Θα προηγηθεί αυτή για τα Ταμεία και θα ακολουθήσει για την Εφορία, αφού πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.


ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...