ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Έρχονται συγχωνεύσεις Τραπεζών και απολύσεις προσωπικού;

Στην αγορά εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η φήμη ότι ο αριθμός των συστημικών τραπεζών δεν θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος αλλά θα αλλάξει και από τέσσερις, οι τράπεζες θα περιοριστούν σε τρεις. Χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι στο τραπέζι.

Έσπευσε να τονίσει ότι αυτό θα συμβεί μόνο και εφόσον οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου που έχουν ανοίξει. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι δεν αποκλείει την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της «μεγάλης προσαρμογής», διαπιστωθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Στις αλλαγές που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να περιληφθούν και οι μειώσεις προσωπικού. Ήδη στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν χαθεί την τελευταία 10ετία περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από τα μισά καταστήματα σε σχέση με το 2009.

Ας δούμε ποια ήταν η κατάσταση το 2009 και ποια είναι σήμερα:

  • 2009: καταστήματα Τραπεζών: 4130, προσωπικό: 67.798
  • 2012: καταστήματα Τραπεζών: 3565, προσωπικό: 56.042
  • 2015: καταστήματα Τραπεζών: 2418, προσωπικό: 44.402
  • 2017: καταστήματα Τραπεζών: 2049, προσωπικό: 40.574
  • 2018: καταστήματα Τραπεζών 1854, προσωπικό: 37.874
Την δυσμενή αυτή προοπτική επιβεβαιώνει – αναφερόμενος μόνο στην Εθνική – στην συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο Π. Μυλωνάς. Σημειώνει ότι το «ταξίδι του μετασχηματισμού» περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και του αριθμού των υποκαταστημάτων. H τράπεζα προχωράει προγραμματισμένα σε μείωση του προσωπικού μέσω νέων προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης, υπογραμμίζει.

«Μονόδρομος η επιστροφή στην κανονικότητα»

Το ενδεχόμενο αυτό είναι γνωστό και στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, τα οποία και απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια προοπτική σημειώνοντας ότι μετά από μία τόσο μεγάλη μείωση προσωπικού τα τελευταία 10 χρόνια, κλείσιμο πάνω από 50% των καταστημάτων και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η κατάσταση κάθε άλλο παρά υγιής μπορεί να χαρακτηριστεί. Θεωρούν ότι μοναδικός δρόμος για να βγουν οι τράπεζες από την στενωπό στην οποία έχουν περιέλθει, να επανέλθουν στην κανονικότητα και αυτή θα έρθει, μόνο αν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων.

Μόνο έτσι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ξανά το υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και να φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.


ΑΠΟ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: