ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ








Στην απόφαση να ανασταλεί έως τις 30 Ιουνίου 2019 η υποχρέωση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμφώνησαν από κοινού
εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης.

Μετά από συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην έναρξη εφαρμογής της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και του συνεπαγόμενου κόστους που απαιτείται για τη μεταφορά των αποθεμάτων, αλλά και της έλλειψης της απαιτούμενης τεχνογνωσίας από πλευράς υπαλλήλων των ΟΤΑ, που θα διαχειριστούν το θέμα.
Επιπλέον, οι αιρετοί ζήτησαν να αποσαφηνιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών που έχουν οι ΟΤΑ στο Παρακαταθηκών και Δανείων, να ξεκαθαριστεί ότι διατηρείται η οικονομική αυτοτέλειά τους και να μην απειληθούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όταν αποσυρθούν από αυτές τα κεφάλαια των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Τα ζητήματα αυτά θα επεξεργαστεί σε τεχνικό επίπεδο ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

«Καταλήξαμε σε μία απόφαση που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα που τέθηκαν», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης μετά τη συνάντηση, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα βρούμε λύση σε όλα τα ζητήματα».

Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασαν από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

ΑΠΟ https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...