ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

11 Φεβρουαρίου 2019 






Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στάθη Γιαννακίδη, και της Υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, επιτεύχθηκε η ενίσχυση του
προϋπολογισμού της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανάγκη υποστήριξης βιώσιμων επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

Η αρχική δημόσια δαπάνη της δράσης ήταν 120 εκατ. ευρώ και είχε ήδη αυξηθεί στα 411 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας 2.527 επενδυτικά σχέδια. Με τη νέα τροποποίηση της Πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, πενταπλάσια του αρχικού προϋπολογισμού, ενισχυμένη με 150 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης από πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 50 εκατ. ευρώ από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Μετά τις νέες αποφάσεις θα ενταχθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια, σύμφωνα με τη νέα βαθμολογική βάση που θα διαμορφωθεί για τις αξιολογημένες προτάσεις ανά ομάδα Περιφερειών.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης,κ. Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του σημειώνει: «Ξεπερνώντας τα 600 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ικανοποιούμε το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό και κινητοποιούμε κεφάλαια που θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δις ευρώ, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ένα κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία».

Σε δήλωσή της η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, τόνισε ότι: «Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία και δώσαμε έμφαση στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας.  Σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σχεδιάσαμε και προκηρύξαμε μέσω του ΕΠΑνΕΚ δύο προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, των υφιστάμενων για τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τους, αλλά και για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εξασφάλισε τον πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος από 110 εκατ. ευρώ αρχικά, στα 600 εκατ. ευρώ. Έτσι, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα επενδυτικά σχέδια να ενταχθούν και να προχωρήσουν περισσότερες τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους τα επόμενα χρόνια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...