ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Εκατό ημέρες για το περιουσιολόγιο - Τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν

Στόχος δεν είναι κάποια νέα φορολόγηση, αλλά να υπάρχει μια βάση αναφοράς για την περιουσιακή κατάσταση όλων των Ελλήνων, ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι φορολογικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδήματος.

Μέχρι και τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει λειτουργήσει το ηλεκτρονικό
περιουσιολόγιο περίπου 9 χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτηση του από τον πρώτο «μνημονιακό» φορολογικό νόμο 3842/ 2010. Η ΑΑΔΕ είχε προγραμματίσει να λειτουργήσει το περιουσιολόγιο όχι νωρίτερα από το τέλος του 2020.

Ωστόσο το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών στο τέλος του τρίτου προγράμματος και ειδικότερα στο προγραμματισμό δράσης του επέσπευσε την λειτουργία του για το τέλος του 2018 κάτι που δεν έγινε. Πλέον η νέα προθεσμία έχει τεθεί και το πρώτο τρίμηνο του χρόνου αν βέβαια προλάβει να στελεχωθεί ως τότε το τμήμα της ΑΑΔΕ, που θα είναι υπεύθυνο για την διαχείριση του και έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι ασφαλείας. 

Ο σχεδιασμός είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων όλων των φορολογούμενων με φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί αυτή η βάση δεδομένων θα ανοίξει μια ηλεκτρονική εφαρμογή όπου θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών. 

Με άλλα λόγια θα πρέπει να δηλωθούν εκτός από τα ήδη γνωστά στοιχεία (ακίνητα οικόπεδα σπίτια αυτοκίνητα σκάφη αεροσκάφη) το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα και των εξωτερικό αλλά και πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.).
Ο στόχος δεν είναι να υπάρξει κάποια νέα φορολόγηση, αλλά να υπάρχει μια βάση αναφοράς για την περιουσιακή κατάσταση όλων των Ελλήνων ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι φορολογικοί έλεγχοι ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδήματος. 

Μαζί με την δημιουργία της βάσης των δεδομένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε φορείς διαχείρισης περιουσίας, όπως τα υποθηκοφυλακεία, οι εμπορικές τράπεζες, ώστε να μπορεί να αντλεί άμεσα μαζικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται σε ελέγχους.
Έχοντας αυτή την βάση δεδομένων και τις διασυνδέσεις , η ΑΑΔΕ μπορεί να ελέγχει την εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης θέτοντας σε εφαρμογή της νέας «γενιάς ελέγχων». Δηλαδή των εξακριβώσεων για της εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου με βάση την συνολική περιουσία που θα δηλωθεί αθροίζοντας έσοδα και δαπάνες κάθε χρόνου.
Για παράδειγμα αν κάποιος δηλώσει καταθέσεις 10.000 στο περιουσιολόγιο και ετήσιο εισόδημα 25000 ευρώ και βρεθεί στο τέλος του χρόνου να έχει κάνει δαπάνες 35000 ευρώ με πλαστικό χρήμα εμβάσματα ή ηλεκτρονική τραπεζική χωρίς να έχει αλλάξει το ύψος των καταθέσεων και χωρίς να έχει πάρει κάποιο δάνειο , αυτός θα ελέγχεται για προσαύξηση περιουσίας.

Τα προβλήματα

Το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει με την πρώτη εφαρμογή του περιουσιολογίου είναι η αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων ποσών που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία . Για παράδειγμα με νόμο του 1992 σε περίπτωση πώλησης ακινήτου επιτρέπονταν να δηλώνεται στην εφορία η τιμή συμβολαίου (η οποία ήταν κατά τεκμήριο χαμηλότερη από την εμπορική) και η διαφορά του τιμήματος που πλήρωνε ο αγοραστής να είναι αφορολόγητη

Με τους αυτοματοποιημένους ελέγχους τα ποσά αυτά μπορεί να θεωρηθούν προσαύξηση περιουσίας και να φορολογηθούν εκ των υστέρων με συντελεστή 33% ή στην καλύτερη να χρειαστεί όσοι εντοπιστούν να κάνουν συμπληρωματική δήλωση για το έτος πώλησης περιλαμβάνοντας και το ποσό που εισέπραξαν πέρα από την τιή συμβολαίου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το τίμημα πώλησης κάποιου αυτοκινήτου ή κάποιου σκάφους.

Όσοι εντοπιστούν θα πρέπει να αποδείξουν την πηγή των ποσών αυτών ή να φορολογηθούν ως φοροφυγάδες. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστεί αν τα ποσά που θα δηλωθούν αρχικά στο περιουσιολόγιο ως καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα περάσουν από τέτοιο έλεγχο ή οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα. Ένα δεύτερο πρόβλημα θα είναι ο υπολογισμός της αξίας των χρεωγράφων που θα δηλώνονται. 

Ως γνωστό οι τιμές των μετοχών των μεριδίων των αμοιβαίων κεφαλαίων των συμβολαίων παράγωγων προϊόντων ακόμη και ο επενδυτικός χρυσός υπόκεινται σε έντονες διακυμάνσεις. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί λοιπόν αν η αξία των μετοχών θα είναι η τιμή αγοράς ή θα πρέπει να δηλωθεί η τρέχουσα. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην αποτίμηση εντοπίστηκε και στον υπολογισμό κοσμημάτων έργων τέχνης και αντικών και γι αυτό αποφασίστηκε ότι σε αυτή την φάση δεν θα χρειάζεται να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο.

ΑΠΟ https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: