ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Περιθώριο ενός μήνα για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

24 Ιανουαρίου 2019





Περιθώριο ενός μήνα έχουν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές για να ζητήσουν υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του
νόμου, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα οι δανειολήπτες να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσμενέστερο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αφορά λιγότερους. Σημαντικό σημείο των νέων αλλαγών θεωρείται το ύψος της αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να μπει σε προστασία, το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη, της περιουσίας του, όπως και το ύψος του δανείου, ιδιαίτερα για εκείνους που θα αναζητούν να λάβουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους από το Δημόσιο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο παρουσιάστηκε στους θεσμούς προβλέπει ένα νέο πλαίσιο που βασίζεται στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών για φυσικά πρόσωπα ενώ για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάλογο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρηματικές οφειλές. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η ρύθμιση που θα προκύπτει θα βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια και φυσικά θα περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό κόκκινων δανειοληπτών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η αξία προστασίας πρώτης κατοικίας να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, αυτό φαντάζει δύσκολο με τις τράπεζες να επιχειρηματολογούν ότι 180.000 ευρώ για τον άγαμο και 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά είναι υπερβολικά υψηλά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τους το μέσο στεγαστικό δάνειο δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ, με τη δική τους πρόταση να ξεκινά από τις 75.000 ευρώ και ταβάνι τις 130.000 ευρώ.

Επίσης στον αέρα βρίσκεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας για δάνεια εκτός των στεγαστικών καθώς οι τράπεζες είναι αντίθετες στην πρόταση της κυβέρνησης να περιλαμβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις του νέου πλαισίου όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Αναφορικά με το κούρεμα της οφειλής των δανείων επίσης οι τράπεζες απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για οριζόντιο κούρεμα το οποίο θα είναι συνάρτηση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

cnn , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.