ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Προσοχή! Νέο κόλπο για να σας κλέψουν το αυτοκίνητο

 







Όσο εξελίσσεται η αντικλεπτική τεχνολογία, άλλο τόσο προοδεύει και η εφευρετικότητα των επιτήδειων που στοχεύουν στις ξένες περιουσίες. Και δεν μιλάμε για εξεζητημένα
ηλεκτρονικά ή τεχνολογίες που συναντάμε σε ταινίες του στυλ «Επικίνδυνη Αποστολή» (αν και υπάρχουν τέτοιες), αλλά για απλές καθημερινές πατέντες.

Μερικούς μήνες πριν είδαμε την μέθοδο με το μπουκάλι στον τροχό. Τότε η τάση είχε ξεκινήσει από την Νότιο Αφρική και στη συνέχεια ταξίδεψε στις Η.Π.Α., μέχρι να έρθει στα μέρη μας. Τώρα η Αμερική είναι η «πηγή του κακού», με την Ευρώπη να έχει αρχίσει ήδη να γνωρίζει τη μέθοδο του 50αρικου. Τι είναι αυτό;

Όπως φανερώνει το όνομα, εμπεριέχει την χρήση χαρτονομίσματος 50 ευρώ. Όχι γνήσιου, φυσικά, αλλά πλαστού. Δεν είναι απαραίτητο να είναι 50αρικο, ούτε καν χαρτονόμισμα. Αρκεί και ένα σημείωμα, ας πούμε τρακαρίσματος. Οι επίδοξοι κλέφτες τοποθετούν το πλαστό χαρτονόμισμα ή το σημείωμα στο παρμπρίζ, όπως ακριβώς τα διαφημιστικά φυλλάδια. Επιλέγουν αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα με το εμπρός μέρος απέναντι σε τοίχο ή αντικριστά σε άλλο αυτοκίνητο, ούτως ώστε ο οδηγός να το πλησιάζει από πίσω και να βλέπει το ενοχλητικό χαρτί αφού έχει μπει μέσα. Η κίνησή του να ανοίξει την πόρτα και να βγει, προκειμένου να απομακρύνει το 50αρικο/σημείωμα/ψεύτικη κλήση, δίνει στους επιτήδειους την ευκαιρία να ορμήξουν και να βουτήξουν το αυτοκίνητο.
Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν βγει ολόκληρος αλλά ανοίξει το παράθυρο για να βγάλει μόνο το χέρι, οι κλέφτες (ανάλογα την σπείρα) μπορεί να τον πετάξουν έξω με την βία. Συνήθως δρουν σε ομάδες 2-3 ατόμων και καραδοκούν σε αυτοκίνητα παρκαρισμένα πλησίον του στόχου. Οι χώροι στάθμευσης σούπερ μάρκετ είναι τα πιο συνήθη μέρη που ψάχνουν την λεία τους, ενώ οι γυναίκες οδηγοί προτιμώνται για ελαχιστοποίηση της ενδεχόμενης αντίστασης.

Οπότε ρίχνουμε μια ματιά στο παρμπρίζ πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, για καλό και για κακό. Κι έχουμε πάντα κατά νου το αυτονόητο: δεν τρελάθηκε κανείς για να μοιράζει 50ευρα!

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.