ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τον διορισμό μελών τρίτεκνων οικογενειών στο δημόσιο

 14 Ιανουαρίου 2019






Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της
«Ομοσπονδίας Πολύτεκνων Οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος» (ΟΠΟΤΤΕ) και τους ενημέρωσε ότι, ανταποκρινόμενη στο αίτημα τους, στο Σχέδιο Νόμου «Ενδυνάμωση ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης» του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε στη Βουλή διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων του ν. 2190/94 όσον αφορά στον διορισμό και την πρόσληψη μελών τρίτεκνης οικογένειας στη Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα σε ανακοίνωση του υπουργείου με την ισχύουσα νομοθεσία ποσοστό 10% των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καλύπτονται από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα τρίτεκνης οικογένειας. Για την υπαγωγή των μελών τρίτεκνης οικογένειας σε αυτές τις προστατευτικές διατάξεις σήμερα απαιτείται βάσει των ισχυουσών μέχρι σήμερα διατάξεων να συντρέχουν σωρευτικώς οι εξής προϋποθέσεις: α) γονική μέριμνα και επιμέλεια των γονέων επί τρίων τέκνα, τα οποία β) να είναι άγαμα και γ) να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (230) έτος της ηλικίας τους ή εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (250) έτος της ηλικίας τους.

Δεδομένων, ωστόσο, των σύγχρονων κοινωνικών και εκπαιδευτικών αναγκών και ειδικότερα της αύξησης του αριθμού των νέων που εγγράφονται σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, της συνακόλουθης αύξησης της διάρκειας φοίτησης των νέων στις τριτοβάθμιες σχολές, καθώς και του μακρού χρόνου που απαιτείται σήμερα για την εξεύρεση εργασίας, τα όρια ηλικίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία περιορίζουν κατά πολύ το χρονικό διάστημα εντός του οποίου τα μέλη τρίτεκνης οικογένειας δύνανται να κάνουν χρήση αυτών των προστατευτικών διατάξεων.

Γι΄ αυτό τον λόγο, ειδικά και μόνο για την αποτελεσματική και απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στις προσλήψεις προστατευόμενων ατόμων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να προσαρμοστούν τα ισχύοντα όρια ηλικίας στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα και να παρασχεθεί ουσιαστική στήριξη στην τρίτεκνη οικογένεια, με τη διάταξη στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι ως τέκνα τρίτεκνης οικογένειας νοούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων, τα παιδιά τρίτεκνης οικογένειας που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος (25o) της ηλικίας τους, ή εφόσον φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (300) έτος της ηλικίας τους. Τα παιδιά που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω συνυπολογίζονται ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε έμπρακτα την τρίτεκνη οικογένεια στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: