ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Ποιες προθεσμίες λήγουν χωρίς παράταση σε 15 περιοχές

09 Ιανουαρίου 2019





Μέσα στο 2019 λήγουν οι προθεσμίες του Κτηματολογίου σε 79 περιοχές.  Αγώνας δρόμου ξεκινά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακόμα 15 περιοχές της Ελλάδας ώστε να
δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες κτηματογράφησης.

Η αναφορά γίνεται για περιοχές στις οποίες έχει ήδη δοθεί παράταση στη διαδικασία και έτσι δεν αναμένεται να υπάρχει εκ νέου προθεσμία. 

Συγχρόνως, η διοίκηση του Κτηματολογίου επιχειρεί και στο πεδίο της κτηματογράφησης των αγροτικών περιοχών καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, ήτοι, απομακρυσμένες αγροτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές, μέρη της χώρας όπου η συμμετοχή των πολιτών κάθε άλλο παρά μαζική είναι. 

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Έθνος ο ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρμογή κτηματογράφησης. Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο Γαλάτσι, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. 

Το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην Καλαμαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, "γκρίζα ζώνη" για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, αφού η νομοθεσία ορίζει ότι παραλαμβάνονται δηλώσεις περιουσιών μόνο για ακίνητα εντός σχεδίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί αβεβαιότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια, και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική. 

Σημειώνεται πως η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα, από τα συνολικά 39 εκατ. σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατ. στρέμματα, αλλιώς το 63% της έκτασης της Ελλάδας. 

 Εθνος , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: